Gazdaságos lesz az üzemeltetése

2024.02.14. 07:00

Energetikai felújítás a galamboki Mesevár óvodában - galéria, videó

A mai kornak megfelelő, gazdaságos üzemeltetésű épület lett a Mesevár óvoda. A 43,3 millió forintos energetikai beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében valósult meg.

Benedek Bálint

A megújult óvoda előtt, balról: Molnár József, Szabó Tamás, Cseresnyés Péter és Bene Csaba

Fotó: Szakony Attila

A fejlesztést kedden Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke Szabó Tamás Galambok és Molnár József Zalaszentjakab polgármesterinek társaságában tekintették meg.

Szabó Tamás a beruházásról elmondta: az óvoda ugyan a helyi önkormányzat intézménye, de Zalaszentjakabról is fogad gyerekeket.

- A 43,3 millió forintból megtörtént az épület nyílászáróinak részbeni cseréje, megújult a homlokzati fal, lábazat és rámpa is készült - folytatta. - Emellett a szakemberek elvégezték a tető és a födém hőszigetelését, napelemeket telepítettek, korszerűsítették a világítás. A gépészeti rendszer esetében új kondenzációs kazánt szereltek be, aminek a gépészeti vezérlését is korszerűsítették. Bár egy másik, vis maior pályázatból valósult meg, mégis az óvodához köthető egy támfal megerősítése közel 10 millió forintból. A falat egy korábbi eső jelentősen károsította, a veszély elhárítása érdekében azonnali beavatkozásra volt szükség.

Bene Csaba is elégedetten járta körül az épületet. Kiemelte: a magyar kormány által megelőlegezett uniós forrásból sikerült fejleszteni. Jól látható, hogy kitűnő helyre került, hiszen modern körülményeket teremt a több mint 40 gyerekek számára.

 

- Az elmúlt időszakban számtalan hasonló átadón jártam, köszönhetően annak az odafigyelésnek, amelyek az Európai Uniós és hazai források elosztásánál megtörténtek - fogalmazott Cseresnyés Péter. - Nagy öröm, hogy általánosságban elmondható, hogy a dél-zalai településeken a születések száma észrevehetően növekedett, vagy éppen fiatal családok költöztek oda, ahol az óvodákat felújították. Ez követendő példa lehet, hiszen az óvodások modern körülmények között fejlődhetnek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!