A legnagyobb bevételt az iparűzési adó hozza

2023.02.06. 16:30

Javul az adózási morál Zalalövőn

Helyi adókból mintegy 135 millió forintos bevétele származott 2022-ben az északnyugat-zalai város önkormányzatának. Többek között ezt tartalmazza az a beszámoló, amit Bischof Margit, a közös önkormányzati hivatal adóügyi ügyintézője készített, majd Kovács Ildikó jegyző nyújtott be az önkormányzatnak.

Gyuricza Ferenc

Épületek sora a város idegenforgalmi központjában, a Borostyán-tónál. A kommunális adófizetési kötelezettség rájuk is vonatkozik

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az előterjesztés részletes kimutatásokat tartalmaz a helyi adózásról. A zalalövői önkormányzat három adónem kivetését tartotta indokoltnak, ezek közül a legnagyobb bevételt továbbra is az iparűzési adó hozza a városnak. 2022. november 29-ig az ezen jogcímen befizetett adó összege meghaladta a 123 millió forintot. Ez a város költségvetési egyensúlyának fontos eleme, ugyanakkor az önkormányzatnak elvileg lenne még némi mozgástere, hiszen a maximálisan kivethető mértékkel – a bevétel két százaléka – szemben mindössze 1,6 százalékban állapította meg annak mértékét. Zalalövő városában iparűzési adó megfizetésére nagyságrendileg 320 vállalkozás köteles, egy részük azonban a törvényi szabályozás értelmében mentességet élvez.  

Idegenforgalmi adóból csupán mintegy egymillió forintos bevétele származott a városnak, ami abból is adódik, hogy bár javult a szállásadók adózási morálja, s ezáltal mind a benyújtott bevallások száma, mind a befizetett adó összege emelkedett, ám az adózók száma továbbra is alacsony, ráadásul egy szállásadó az elmúlt évben véglegesen megszüntette tevékenységét. Az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 350 forint.  

A legtöbb lakost a magánszemélyek kommunális adója érinti, a hivatal nyilvántartása szerint ennek az adónemnek a megfizetésére 1310 fő kötelezett. A magánszemély tulajdonában álló építmény és telek után fizetendő kommunális adó mértéke évi 8 ezer forint, így ezen a jogcímen 2022. november 29-ig több mint 9 és félmillió forintos bevételt könyvelhetett el a város. A kommunális adó mértéke 2022-ben nem változott.  

A téma kapcsán Gyarmati Antal polgármester elmondta: a helyi adóbevételeket elsősorban működési kiadásokra kénytelenek fordítani, vagyis az intézmények – elsősorban a Salla Művelődési Központ és Könyvtár – költségvetését egészítik ki belőle, emellett pályázati önerőként, valamint a karbantartási és felújítási munkálatok fedezeteként hasznosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!