Frissen Zalából

2021.04.23. 07:00

Növekedési pályára állítanák az építőipart

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) javaslatára építőipari akcióterv készült, amely kormányzati döntésre vár. A Pénzügyminisztériummal együttműködve az iparág fehérítésén is dolgoznak.

Jóna István

Az ágazat kifehérítése is cél Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elmúlt héten tartott online konzultációján Koji László, az ÉVOSZ elnöke beszélt az építőipart érintő változásokról. Elmondta, hogy a szövetség javaslatot tett a kormányzatnak egy építőipari akcióterv kidolgozásra. Ez kettős célt szolgál, egyrészt a Covid19 hatásainak az ellensúlyozását, másrészt középtávon az ágazat tartós növekedési pályára állítását. Továbbra is nagyon szeretnék a tervellenőrzést az 500 millió forint feletti beruházásoknál, valamint a tervezői és kivitelezői oldalon a kötelező felelősségbiztosítás intézményének bevezetését Magyarországon.

Az ágazat kifehérítése is cél
Illusztráció: Shutterstock

Az ÉVOSZ elnöke előrevetítette, hogy a Pénzügyminisztérium hamarosan elindít egy programot az iparág kifehérítésére, amelynek egyik eleme, hogy minimálisra szeretnék szűkíteni a készpénzforgalmat az építőipar és a háttéripar között, az anyagbeszerzéseknél és a munkabérek kifizetésénél is. A fehérítést szolgálná az úgynevezett üvegkapurendszer is, aminek a lényege, hogy a 700 millió forint feletti beruházásoknál a foglalkoztatottak név szerinti jegyzéke és az anyagmozgás közvetlenül be legyen kötve a NAV-hoz. Emellett szeretnék, ha az építési célú közbeszerzéseknél csak az tehessen ajánlatot, aki a bérezési gyakorlatában legalább a nemzetgazdasági átlag hetven százalékát tudja produkálni a mögötte lévő lezárt év mérlegéből.

Előadásában Koji László rámutatott, hogy jelenleg 114 ezer vállalkozás van az építőiparban, beleértve az önfoglalkoztatókat is, és ebből körülbelül százezer a 10 főnél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozás. Ezeknek gondot okoz a munkatársaik képzése, a szakszövetség ehhez is segítséget kér a kormányzattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!