fontos a hazai élelmiszeripar

2021.01.30. 17:36

Dr. Palkovics László látogatást tett az átszervezés előtt álló zalaegerszegi sajtgyárnál

Szombat délelőtt a francia családi tulajdonban lévő Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. átszervezés előtt álló zalaegerszegi sajtgyárában tett látogatást Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

A sajtüzem bejárata – 70 év után kerül rá lakat

Fotó: Pezzetta

Sajnos az elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek, így a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és a géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség, amely nem térülne meg. Ezt a folyamatosan veszteséges üzemelést a francia magántulajdonos már nem kívánta tovább finanszírozni, ezért jelentették be az átszervezés szándékát.

Ugyanakkor Magyarország Kormányának kiemelten fontos a hazai élelmiszeripar folyamatos működése és fejlesztése, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig érzelmileg is szorosan kötődik az egykori Zalatej üzeméhez, a vállalattal egyetértésben fontosnak tartja a jelenlegi 83 alkalmazott, valamint a beszállítói termelői kör sorsát. Ez volt a mai látogatás és tárgyalás legfőbb indoka.

A kormányzat, a város és a vállalat is pozitívan áll az együttműködéshez, így a következő hetekben több egyeztetés is várható az üzem sorsát, esetleges átvételét illetően. A miniszter jelezte, hogy ha sikeres lesz ez a folyamat, úgy a kormány kész energetikai fejlesztés, illetve innovatív eszközfejlesztés terén segítséget nyújtani a további működéshez és a szakmailag magas színvonalú dolgozói állomány egyben tartásához – tudatták portálunkkal közleményben.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zalaegerszegen-uzemet-zar-be-veszpremben-fejleszt-a-savencia-tejipari-vallalat-4860616/

https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/bezar-a-zalaegerszegi-sajtuzem-mi-lesz-a-dolgozokkal-4875118/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zalaegerszegi-gyarbezaras-mi-lesz-a-tejtermelokkel-beszallitokkal-4882480/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!