Szponzorált tartalom

2020.12.17. 15:55

Nemzetközi áruszállítás: Általános tudnivalók a szállítók és a feladók részére

A Románia és az EU többi tagállama közötti nemzetközi áruszállítást az 1072/2009 rendelet, míg Románia és az Unión kívüli országok közötti nemzetközi áruszállítást a 37/2011 kormányrendelet, továbbá más nemzeti előírások, megállapodások és egyezmények is szabályozzák, amelyeknek Románia is társaláírója. A nemzetközi árufuvarozási műveletek végrehajtásához az engedélyezett szállítmányozóknak számos általános feltételnek kell megfelelniük. Ezek a következők:

Fotó: pexels.com

A nemzetközi fuvarozás engedélyeztetése

A nemzetközi közúti fuvarozás csak közösségi engedély alapján és csak olyan járművekkel hajtható végre, amelyek fedélzetén az áruszállítás teljes időtartama alatt fellelhető a fuvarokmány és további, a tevékenységre jellemző dokumentumok hiteles másolata. Az engedély megszerzésének feltétele a hatályos jogszabályok által előírt feltételek teljesítése.

A tehergépjármű fedélzetén kötelezően őrizendő dokumentumok

Közúti ellenőrzés esetén a közösségi fuvarozási engedély hiteles másolatán kívül a járművezetőnek a következőket is be kell mutatnia az illetékes hatóságoknak:

  • A járművezető dolgozói igazolványa;
  • A járművezető szakmai alkalmassági bizonyítványa;
  • Járművezetői bizonyítvány, az 1072/2009 sz. rendelet szerint;
  • Nemzetközi fuvarozási engedély (ha az áruszállítás EU-n kívüli ország területén valósul meg).
  • Fotó: pexels.com

    Nemzetközi fuvarozási engedély

    A nemzetközi fuvarozás azon egyezmények és szerződések szerint valósul meg, amelyeknek Románia is társaláírója. Az EU-n kívüli országokba való be- és kiutazás nemzetközi fuvarozási engedély alapján lehetséges. Ez egy olyan dokumentum, amely mentesíti a fuvarozót az adott ország nemzeti úthálózatához való hozzáférésért fizetendő díjak megfizetésétől. A nemzetközi fuvarozás során használt engedélyek típusai a következők:

  • CEMT nemzetközi fuvarengedély;
  • BSEC nemzetközi fuvarengedély;
  • Bilaterális nemzetközi fuvarengedély;
  • Harmadik országos nemzetközi fuvarengedély
  • Az EU-n kívüli országokban tilos a kabotázsrendszer alapján, díjazás ellenében történő nemzetközi árufuvarozás, kivéve, ha erről rendelkeznek nemzetközi és bilaterális megállapodások.

    A vámfizetés garantálása

    A nemzetközi árufuvarozáshoz való hozzáférést az esetleges vámdíjak és egyéb adóügyi kötelezettségek megfizetése garantálja azon országok felé, amelyek területén az ilyen típusú tranzit megvalósul. Ezeknek a vámügyi / adóügyi garanciáknak az alapja:

  • a TIR-rendszer;
  • közösségi árutovábbítási rendszer (a rendszerhez csatlakozott országok esetében);
  • az illetékes hatóságok által megállapított országos és regionális garanciák.
  • Az EU tagállamai esetében a nemzetközi teherszállítás a közösségi szinten megállapított jogi rendelkezések miatt már nem jár ilyen garanciákkal.

    A járművek tulajdonjoga

    A nemzetközi áruszállítás csak a nyilvántartásba vett, közúti járművekkel hajtható végre. Az EU-n kívüli országokban a nemzetközi áruszállítás csak akkor hajtható végre, ha a megfelelő szerelvényeket (jármű, pótkocsi, félpótkocsi) nyilvántartásba vétele azon megállapodások rendelkezései szerint történt, amelyeknek Románia társaláírója.

    A nemzetközi szállítás műszaki feltételei

    A nemzetközi áruszállításra használt járműveknek számos követelménynek kell megfelelniük:

  • Az EU-n kívüli országokon történő tranzit esetén a járműveket fel kell szerelni a raktérzáró eszközökkel.
  • A TIR carnet (nemzetközi vámokmány) rendelkezései szerinti nemzetközi áruszállítás esetén a járműveket műszakilag ellenőrzik és jóváhagyják a TIR-rendszerben való tevékenységre.
  • A nemzetközi árufuvarozásra használt járműveknek a műszaki vizsgához nemzetközi tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Az 1997. évi Bécsi Egyezmény alapján nemzetközi műszaki vizsgát igénylő országok esetében a fuvarozóknak, az el kell végezniük / bizonyítaniuk kell az Egyezmény előírásainak megfelelően a nemzetközi műszaki vizsgát.
  • A 123cargo fuvarbörze révén a magyarországi fuvarozóknak is hozzáférésük nyílik a nemzetközi árufuvarozási ajánlatokhoz. Ez az online platform gyors megoldásokat kínál azok számára, akik nemzetközi teherszállítási szerződést kívánnak kötni az EU-n belüli és az EU-n kívüli országokban, de megoldásokat kínálnak arra is, hogy az egész szállítási műveletet az utolsó részletig is megtervezzék. Például ez az európai közúti távolságkalkulátor hasznos eszköz a nemzetközi teherfuvarozás legjobb útvonalainak előzetes meghatározásához. Kattintson a fenti linkre, és fedezze fel a 123cargo fuvarbörze által nyújtott eszköz funkcióit.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!