2020.12.03. 07:00
A zalai vendéglátósoknál változó a forgalom
Az éttermek csak elvitelre vagy házhoz szállítással szolgálhatnak ki ételt, a szálláshelyek csak üzleti utazókat fogadhatnak. A koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében jelentősen lecsökkent a vendéglátó és a turisztikai ágazatban működő szolgáltatók forgalma, ám vannak, akiknek most is sok a munkája.
A keszthelyi Íz-laborban Büdi István Richárd ebédet csomagol
Fotó: Keszey Ágnes
Közismert, hogy a Balaton télen csendesebb arcát mutatja, mint nyáron, hiszen sok szálláshely és vendéglátóhely csak szezonális jelleggel működik. Az ebben az időszakban hagyományosan működő vállalkozások legtöbbje most, a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések mellett is próbál talpon maradni, de az ilyenkor is nyitva tartó szolgáltatókat szinte csak a helyiek keresik fel. A hotelek, panziók vendégforgalma nagyon elenyésző, hiszen csak üzleti céllal utazókat fogadhatnak, a cukrászdák, éttermek esetében pedig változó a helyzet.
Kulics Gábortól, a keszthelyi Tourinform Iroda irodavezetőjétől megtudtuk, hogy a városban a szálláshelyek iránt elenyésző az érdeklődés, nem igazán igénylik üzleti céllal utazók a szállást.
Az egyik keszthelyi étterem, az Íz-labor házhoz szállítással és elvitelre is kínálja az ebédet vendégeinek. Az utóbbi lehetőséget veszik igénybe többen.
– Azt tapasztaltuk, hogy telített a piac. Környékünkön az éttermek nagy számban biztosítják az elvitelt és a házhoz szállítást, így az a minimális rendelés, amire igény van, elosztódik. A normál forgalmunk 30, jobb esetben 40 százalékát tudjuk elérni – mondta el tapasztalatait Katona Bendegúz ügyvezető igazgató.
Mivel a vendéglátóhely egy bevásárlóközpont területén működik, így hétvégén tapasztalnak nagyobb forgalmat, amikor a karácsonyi ajándékvásárlás után az emberek tőlük viszik haza az ebédet.
A szomszédos településen, Gyenesdiáson azok az éttermek, melyek egész évben üzemelnek, most is várják a vendégeket – a korlátozó intézkedéseknek megfelelően házhoz szállítással vagy elviteles megoldással. Ezt a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület irodavezetőjétől, Kovács Judittól tudtuk meg, aki azt is elmondta, hogy a szálláshelyek többsége most zárva tart. Ez egyébként legtöbbjük esetében örömteli is, hiszen több vállalkozás nyert támogatást szálláshelye korszerűsítésére a Kisfaludy-pályázaton, így most a legtöbb helyet felújítják.
A Gyenesdiáson működő Hotel Katalin egész évben nyitva tartó szálláshely. Míg hagyományosan ilyenkor télen átlagosan 60-75 százalékos szokott lenni a telítettség, most nincsenek vendégek.
A járványügyi korlátozások miatt a szálláshelyek csak üzleti célú utazókat fogadhatnak, ilyen megkeresés nemigen érkezett a szálláshelyre. A karácsonyi és a két ünnep közötti, korábban lefoglalt pihenésüket néhányan lemondták, de többen még kivárnak, így az év végére vannak foglalások.
– Arra lehet számítani, hogy lesznek last minute foglalások, amint lehet utazni, illetve a nyári időszak iránt már megindult az érdeklődés. Ilyenkor már szokták foglalni nyárra a szálláshelyeket –mondta el Galló Zsolt igazgatóhelyettes lapunknak.
Azt is megtudtuk, hogy a hotel munkatársait továbbra is foglalkoztatják, most karbantartásokat és nagytakarításokat végeznek.
Nem messze ettől a szálláshelytől működik egy cukrászda, mely elvitelre kínálja finomságait. Házhoz szállítást most nem terveznek, de heti egy alkalommal, egy fővárosi átadóponton átvehetik édességeiket azok a budapestiek, akik egy kis balatoni, gyenesdiási finomságra vágynak.
– Úgy látom, hogy amíg az emberek eljönnek, jól működik az elvitel, nem indítjuk el a házhoz szállítást. Felmérni, hogy milyen körben lenne rá igény és megszervezni újabb feladat lenne, ennek most nem látom szükségét – mondta Kövérné Kalmár Mónika, a Mónisüti cukrászda tulajdonosa. A forgalommal tehát elégedett, mint elmondta, több vendéglátóhely, cukrászda teljesen bezárt, azaz elvitelre sem biztosít ételt vagy desszertet, ezért számos olyan vendég is rendel tőlük, aki korábban máshol vásárolt.
– Nekünk nincs okunk panaszra, mert egyrészt nyitva tudunk maradni, tudunk működni, meg tudtuk tartani az összes dolgozónkat és tudunk fizetést adni a munkatársainknak, erre támogatást is kaptunk. Nekem az volt a célom, hogy mindenkit tovább tudjunk foglalkoztatni, még ha nyereséget nem is termelünk. De ennél jobbnak tűnik a helyzet számunkra – részletezte a cukrászda tulajdonosa.
Hozzátette, hogy ebben az időszakban van idejük arra is, hogy többfajta süteményt készítsenek a vendégeknek.
– Nekünk az egyik lábunk a saját cukrászdánk, a másik, hogy van 16 partner kávézó, ahová szállítunk. Közülük többen bezártak, de nyolc hely nyitva maradt. Így a szállításra készülő termelésünk jóval lecsökkent, de maradt kapacitásunk másra, például az aprósütemények és karácsonyi sütemények készítésére.
Koronavírus Zalában
- NNK: Emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
- Zalaegerszegen mérsékelt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
- Mérsékelt a koronavírus koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
- Mérsékelt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
Koronavírus Zalában
- NNK: Emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
- Zalaegerszegen mérsékelt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja
- Mérsékelt a koronavírus koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
- Mérsékelt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a zalaegerszegi szennyvízben
- 109 új koronavírus fertőzöttet igazoltak Zalában az elmúlt héten