Az ára magasra szökhet

2020.09.09. 14:00

Lesz magyar alma a piacon, de nem olcsón

Az idei almatermés a prognózis szerint az Európai Unióban és hazai szinten is átlag alattinak mondható. A tavalyi készletek kiürültek, az idei alma fogyasztói ára pedig magasra szökhet a boltok polcain.

Jóna István

Az alma kilónkénti ára 300-500 forint körül alakulhat idén

Fotó: Katona Tibor

Fogyasztói szemmel nézve a piaci kínálatot elmondhatjuk, hogy idén az árak az egekben vannak. Szinte minden gyümölcsöt drágán mérnek, de a legtöbb embernél az alma ára, ami egyből szembetűnik.

– Egy átlagos évben a hazai termőterületeken 5-600 ezer tonna almát lehet betakarítani. Vannak kiugró évek és vannak kevésbé jók, az idei gyengébbnek számít, hiszen a prognosztizált termés 300-350 ezer tonna körül várható – tájékoztatott Hunyadi István, a Fruit VeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Az alma kilónkénti ára 300-500 forint körül alakulhat idén
Fotó: Katona Tibor

Az előrejelzések alapján a szakemberek az unióban 10,7 millió tonna almaterméssel számolnak, ami a piaci egyensúlyt jelentő termés alatt van. Mivel két rossz évjárat követi egymást, és az európai piacot meghatározó lengyelországi termésátlag is alacsonyabb lesz, a fogyasztói árak is magasabbra szökhetnek a szezonban. Az alma ára így 300-500 forint körül alakulhat idén.

– Egyelőre azzal számolunk, hogy Magyarországon idén is a szokásos arányoknak megfelelően a termés egyharmada lesz étkezési, kétharmada pedig ipari minőségű. Jó lenne, ha a magyar almatermés befolyásolhatná a piaci árakat, de sajnos ez nem így van. Az almaszüret még folyamatban van, de egyelőre azt látjuk, hogy a minőséggel nem lesz gond, a tavaszi lehűlések okozta problémák ellenére sem – tette hozzá Hunyadi István.

A szakember elmondta: a magyarok almafogyasztása elég alacsony, 16-18 kiló körüli személyenként, a rendszerváltás előtt ennek a duplája volt. A régi fajták elkezdtek kikopni, mert az intenzív termesztésben nem használhatók. Hazánkban az idared és a golden a meghatározó fajta. A delicious almatípusok eltűnőben vannak, és egyre divatosabbá válik például a gála.

Hazánkban a 24 ezer hektár termőterületen még a hagyományos termesztést részesítik előnyben, míg 2000 hektáron ökológiai gazdálkodást folytatnak, és további 2100 hektár vár még ökominősítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!