Tovább nőtt a jó minőségű lakások értéke

2020.09.08. 11:00

A vírus sem lassította az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára ennél is nagyobb mértékben emelkedett. A fővárosban átlagosan közel 3, a vidéki városokban 1,5 millió forinttal ér többet egy korszerű, szigetelt családi ház az év eleji árakhoz képest – derült ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából.

ZH

Forrás: Shutterstock

A felmérés szerint 2020 áprilisa és augusztusa közt átlagosan 5 százalékkal nőtt a szigetelt házak kínálati ára a fővárosban és a vidéki városokban is. Míg a kevésbé korszerű ingatlanok ára 18 százalékkal emelkedett, addig a felújított, újszerű, szigetelt otthonok közel 41 százalékkal lettek drágábbak az elmúlt két évben. Ez azt jelenti, hogy egy 100 négyzetméteres ház szigetelésével, felújításával átlagosan akár 10-12 milliós ártöbbletet is elérhetünk.

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Pest megyét és Budapestet leszámítva egy 100 négyzetméter körüli vidéki családi házat (beleértve a sorházakat és ikerházakat is) 2018 tavaszán, már jócskán a 2015-ös árrobbanást követően átlagosan közel 28 milliós irányáron hirdettek, ha felújított vagy újszerű állapotú volt. Két évvel később egy hasonló ház átlagára már meghaladta a 39 millió forintot a kutatást végzők adatbázisa szerint.

A felmérés rámutat arra is, hogy a magyar családiház-állományon belül évek óta nő az energiahatékony otthonok aránya, már minden ötödik ház szigetelt, és évente akár 100-150 ezer forinttal kevesebbet költ tulajdonosa rezsire. A kereslet évről évre nő a korszerű, fenntarthatóbb otthonok iránt. Körülbelül azonos méretű családi házak esetében 2020 áprilisa és 2020 augusztusa között is érezhetően megnőtt a korszerű, hőszigetelt családi házak kínálati átlagára: négyzetméterenként 15–28 ezer forint között volt a növekedés a település típusától függően.

Annak ellenére, hogy a hőszigetelt otthonokat drágábban kínálják eladásra tulajdonosaik, az árkülönbség nem jár az eladási idő növekedésével, ez jelentős részben a babaváró hitel és a csok korábbi bevezetésének következménye. Az értékesítési idő a jó környék és jól eltalált árazás mellett a korszerűsítésen átesett házak esetén csökkenhet is – olvasható a kutatást ismertető sajtóanyagban.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!