Körkép

2020.04.01. 12:00

Zalában nincs szükség már rókaimmunizációra

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közelmúltban arról adott tájékoztatást, hogy a rókák veszettség elleni vakcinázása idén tavasszal sem marad el. Az ilyenkor szokásos gyakorlat szerint ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben április 4–19. között, a repülőgépes vakcinázás ideje alatt.

Hajdú Péter

A rókák veszettség elleni vakcinázása 1992-ben kezdődött Magyarországon Fotó: ZH Archívum

Zala megyében azonban idén már második esztendeje nem kell elzárni az ebeket és legeltetni is lehet, mivel a megye tavalytól mentes a veszettségtől. Heltay Andrást, az immunizációval megbízott Hubertus Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, a koronavírus-járvány befolyásolja-e a tavaszi veszettség elleni rókaimmunizációt?

– A közlönyben megjelent kormányrendelet az otthonelhagyási korlátozás alól számos életszerű kivételt tesz, ilyen alapvetően a munkavégzés is. A munkát tehát elvégezzük, a csalétekbe csomagolt immun­anyagot egyébként is repülőgépről szórjuk ki a megjelölt területek fölött, és a veszettség elleni mentesítés is fontos feladat. Amit viszont el kell mondani, és Zala megye szempontjából fontos, hogy Zalában már nincs szükség a veszettség elleni védekezésre. Tavalytól megszűnt ez a kötelezettség, először Vas megye, aztán Zala is mentesnek bizonyult a veszettségtől, ezeken a területeken nem lesz szükség a tevékenységgel járó korlátozásokra – mondta a szakember.

A rókák veszettség elleni vakcinázása 1992-ben kezdődött Magyarországon Fotó: ZH Archívum

Heltay András hozzátette: Somogy megyétől keletre, a déli és a keleti országhatár mentén folytatják a vakcinázást.

A rókák veszettség elleni vakcinázása egyébként az országban egy uniós pályázat eredményeként 1992 óta folyik, s mint az ügyvezető közölte, reményük szerint évről évre csökkenni fog a folyamatba bevont területek, megyék száma. A veszettség hazánkban, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően, mára nagyon ritkán fordul elő. Utoljára 2017-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre pedig már több mint huszonöt éve nem volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!