A gazdák esőre, fagymentes időre várnak

2020.04.15. 12:00

Van, amit nem lehet „home office” végezni

A kerteket nem lehet „home office művelni” – jegyezte meg mosolyogva Yanmar kistraktorán ülve Csordás Zsolt, és belemélyesztette a talajmaró fogait a telek ősszel felszántott földjébe.

Fincza Zsuzsa

Csordás Zsolt a termelés mellett mezőgazdasági szolgáltatást is végez, a japán kistraktor mögé ezúttal talajmarót szerelt Fotó: a szerző

Csordás Zsolt zalabesenyői mezőgazdasági vállalkozó profiljába a termelés mellett a szolgáltatás is beletartozik, ez utóbbi részeként ősszel felszántja, tavasszal pedig előkészíti a környék kertjeinek talaját az ültetéshez. A kisebbeket a 16 lóerős japán Yanmarral, a nagyobbakat a 820-as MTZ-vel. Úgy ismeri a vidéket, mint a tenyerét, minden talpalatnyi földről tudja, hogy kié, milyen minőségű, mi a gyengéje, az erőssége, elvégre tősgyökeres besenyői. Édesapja Gálafejről származott, ő szerettette meg fiá­val a szakmát, a földművelést.

Csordás Zsolt a termelés mellett mezőgazdasági szolgáltatást is végez, a japán kistraktor mögé ezúttal talajmarót szerelt Fotó: a szerző

– Édesapámtól vettem át a stafétabotot, ő már 1978-ban engedéllyel, a hivatalos indoklás szerint a „termelőszövetkezetek kisegítése érdekében” végezhette a „házi bérmunkát”, szántotta, boronálta a kerteket, a háztáji földeket. Már gyerekként vonzottak a gépek, korán felültem a traktorokra is. A fiam hasonló cipőben jár, aminek örülök, jelenleg elsős gimnazista, reményeink szerint a gépészmérnöki diplománál nem adja alább – neki könnyebb életet szánnánk, bár szép ez a mesterség, de az ízületeket nem kíméli. Amúgy az egész család nagy gép- és kertbarát, feleségemmel, fiammal és egyetemista lányommal együtt járunk a traktoros és a mezőgazdasági géptalálkozókra – magyarázta két kert között Csordás Zsolt.

– Meg lehet élni ebből a munkából?

– Egyelőre igen, bár egy kicsit minden évben nehezebb. A fiatalok nem követik szüleik példáját, nem művelik a földeket, így szántani már nem, legfeljebb majd füvet nyírni hívnak. Ez a tevékenység egyébként nagyon szezonális, évszakonként 1-1,5 hónap kemény munkát jelent, tavasszal talajmarózok, tárcsázok, boronálok, vetek, nyáron kombájn­ra, bálázóra, fűnyíróra ülök, ősszel szántok, vetek, télen hóekét szerelek a traktorra.

– Ami ezúttal nem sokat kopott…

– Úgy szereltem le, ahogy felraktam. Zalaegerszegen alvállalkozóként, a bocföldi és a csatári önkormányzat területén szerződés alapján végzem a hóeltakarítás. Ami az idei télen ugye, a bevétellel együtt elmaradt.

– Mezőgazdasági termelőként hol tart a tavaszi munkákkal?

– Három hektáron gazdálkodom, a tavaszi gabonák már kelnek, remélhetően 15-e után a kukoricát is sikerül elvetni. Megjegyzem, az őszi munkáknak nem kedvezett az időjárás, nem keltek szépen a vetések. Most fagymentes, jó időre, esőre lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!