Koronavírus Zalában

2020.04.15. 11:30

Jól jön a nehezebb időszakban a törlesztési moratórium a családoknak

A kormány a koronavírus-járvány következtében kialakuló gazdasági válsághelyzet kezelése és a családok védelme érdekében hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be az év végéig.

Horváth-Balogh Attila

Tóth Tímea: – Jókor jött az intézkedés, kis időre fellélegezhetek

Fotó: Szakony Attila

Az intézkedés értelmében az év végéig felfüggesztik a fogyasztói és vállalati hiteltartozások törlesztését. A rendelet szerint a fizetési moratórium minden hitel- és kölcsönszerződésre, illetve pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik, tehát például az autólízingekre is. Ez – mint körkérdésünkből kiderült – sokaknak jelent segítséget a nehezebb időszak átvészeléséhez, s a tapasztalatok szerint a pénzintézetek is konstruktívak. Sajnos azonban vannak olyanok, akiken ez az intézkedés sem segít, mert az ügyük már olyan fázisba jutott. Természetesen, aki megteheti, az a moratórium ­ellenére is törlesztheti hiteleit és az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítheti kötelezettségét – ebbéli szándékát írásban jeleznie kell bankja felé, mert a hitelintézetek a törlesztés felfüggesztését tekintik alapvetésnek. Ha valakinek idén jár le a szerződése, ugyancsak élhet a törlesztés felfüggesztésével.

Tóth Tímea: – Jókor jött az intézkedés, kis időre fellélegezhetek

– A bevezetett törlesztési moratórium nekem nagy segítség – mondta el lapunknak a nagykanizsai Tóth Tímea. – Egyedül nevelem két, 11 és 13 éves lányomat, az apjuk Nagy-Britanniában dolgozik, s ugyan minden hónapban fizeti a gyerektartást, mostanában egyre kevésbé tud segíteni, hiszen a koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt a szigetországban. S mint a világon mindenhol, munkáltatók függesztik fel ideiglenesen, vagy szűkítik jelentős mértékben a termelést, ami miatt sokan maradnak munka nélkül vagy kapnak jóval kevesebb fizetést ott is. Ebben a helyzetben viszont – miután a háztartás bevételi oldala ebből a szempontból megcsappan – nekem is egyre nagyobb nehézséget okoz például a lakáshitelem finanszírozása, ami havonta 50 ezer forintot jelent. Ez nem kis pénz, így éppen jókor jött az intézkedés, kis időre fellélegezhetek…

A pusztamagyaródi ­Orsós Sándor felesége most vált munkanélkülivé.

– Hála istennek nekem van munkahelyem – bocsátotta előre a férfi. – Hosszabb betegállomány után a feleségem is elment dolgozni egy zalaegerszegi céghez, 3 hétig volt ott, de közben bevezették a digitális tanrendet és valakinek itthon is kell lennie a gyerekekkel. Mikor ez kiderült, a munkáltatója közös megegyezéssel elküldte. Sajnos most semmilyen ellátást nem kap, nekem fizetnem kell utána a tb-t, s törleszteni a hitelt, amiből felújítottuk a házunkat. Ezért most, időlegesen a moratórium számunkra is segítség, de az igazán jó az lenne, ha a járványveszély után újra dolgozhatnánk mindketten. A legfontosabb kérdés szerintem az, hogy lesz-e megfelelő számú munkahely ennek az egésznek a végén.

A nagykanizsai Vercz Istvánnénak a banki ügyintézéssel kapcsolatban van tapasztalata, mint elmondta, bankjuk segítőkészen állt az ügyükhöz.

– A fiunknak vásároltunk egy lakást Budapesten, férjem vette fel a hitelt, én és a fiunk pedig adóstársak lettünk – bocsátotta előre Vercz Istvánné.

– Hála istennek mi mindannyian dolgozhatunk a mostani helyzetben is, ezért szeretnénk tovább fizetni a felvett lakáshitel törlesztőrészleteit. Ezt jelezni akartuk a pénzintézet felé. Ám sajnos csak a központi ügyfélszolgálatot lehetett volna hívni, netbankon keresztül pedig azért nem intézhettük a dolgot, mert a férjemmel közös folyószámlánk az én nevemen van, de ahogy mondtam, a hitelfelvevő nem én voltam. A mi munkaidő-beosztásunk pedig nem olyan, hogy a szűkített nyitvatartással működő helyi fiókba személyesen be tudtunk volna menni. Bonyolódott tehát a helyzet, végül egy bankos mobiltelefonszámmal próbálkoztunk, s az ügyintézőtől kaptunk olyan időpontot, amikor a férjem, ha nehezen is, de valahogy meg tudta volna oldani, hogy felkeresse a fiókot. Erre azonban már nem került sor, mert előtte egy nappal egy ügyintéző hölgy felhívta telefonon és nyilatkoztatta arról, hogy tovább szeretnénk fizetni a törlesztést. Nyilván nekik is érdekük, hogy minél többen fizessék tovább a hiteleiket, de nekem ez akkor is pozitív volt, mert törekedtek arra, hogy ne kelljen bemennie a férjemnek.

A hiteltörlesztési morató­rium azonban nem vonatkozik minden hitelre – erre hívta fel figyelmünket egy követeléskezelő cég képviselője, aki nem kívánta vállalni a nevét. Mint írta: a 6 hónapnál régebbi tartozásokat, melyek már hozzájuk kerültek, elvileg fizetni kell tovább, s az ügyfelek egy része fizeti is. Könnyítésként a havi részlet összege csökkenthető, s van mód méltányossági kérelem benyújtására is, aki „elbírja” a nagyobb összegű befizetést, az kérhet elengedést – például ha valaki a fennálló 50 ezer forintos tartozásból 30 ezret egyben befizet, kérheti ezt az engedményt, amit elbírálnak ugyan, de általában megadják. Száz szónak is egy a vége: a korábbi tartozások nem mentesülnek, ha már a követeléskezelés stádiumába jutottak, de emberi tényezők miatt van mód könnyítésre.

Gombos Richárd független pénzügyi tanácsadó arra hívja fel a figyelmet, hogy az adósnak a bank számol kamatot a moratórium ideje alatt is, amit úgy kell megfizetnie, hogy az nem jár törlesztőrészlet-növekedéssel, ellenben futamidő-növekedéssel igen. Ez pénzügyi szempontból jó az adósnak, hiszen úgynevezett halasztott fizetés jön létre és 10-15 év múlva könnyebb kifizetni például 50 ezer forintot, mint ma.

– Ez egy kiváló időszak lehet annak, aki nem rendelkezik biztonsági tartalékkal, de megvan a munkája – szögezte le a szakember. – Hiszen így, ha hónapról hónapra félreteszi azt a pénzt, amit egyébként törlesztőrészletre költene, 9 hónap alatt – az 50 000 forintos példánál maradva – 450 000 forint megtakarítást tud fel­építeni magának, némi anyagi biztonságot teremtve. A munkájukat elvesztőknek pedig azért jött jól ez az intézkedés, mert nem kerülnek hátralékba. Mindezen túl mindenkinek azt javaslom, ha rövid kamatperiódusú hitele van, és megteheti, váltsa ki a hitelét, mert egy esetleges kamatemelés után komoly meglepetés érheti 2021-ben, a törlesztési moratórium után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!