Balesetek statisztikája

2020.03.05. 11:00

Tavaly 83-an haltak meg munka közben az országban

Az elmúlt évben 24 055 munkabaleset történt az országban, ami az ilyen balesetek számának 1,3 százalékos emelkedését jelentette 2018-hoz képest, hozta nyilvánosságra honlapján a munkabalesetek statisztikájának tavalyi alakulását az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkavédelmi főosztálya.

Hajdu Péter

Az ellenőrzött munkáltatók húsz százaléka az építőiparban tevékenykedik Illusztráció: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Az esetek súlyosságát figyelembe véve a halálos kimenetelű munkabaleseteket említik először, ezekből a tragikus kimenetelű balesetekből tavaly az országban 83 történt, ami a megelőző évben történteknél 5,1 százalékkal több volt. Súlyos csonkulást 47-en szenvedtek (+11,9 százalék), egyéb súlyos kimenetelű munkabalesetből 71 volt (+24,6 százalék).

A különböző munkabalesetek nemzetgazdasági ágankénti megoszlását vizsgálva kitűnik, hogy 4755 balesettel vezetett a gépipar, amelyet 4376 balesettel a szélesebb értelemben vett feldolgozóipar követett. A harmadik legnagyobb számot produkáló balesetes terület 3169 esettel a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazat volt. A baleseti jegyzőkönyvek alapján 2758-an szenvedtek munkabalesetet a kereskedelemben, s ki gondolta volna, hogy az igazgatás, oktatás területén is 1968 munkavállalót ért baleset. Azt követi 1704 munkabalesettel az egészségügy, szociális ellátás, és érdekes módon csak mindezek után lép a sorba 1023 esettel az építőipar.

Azonban maradjunk még a baleseti számok szerint hetedik helyet elfoglaló építőiparnál. Ugyanis mindezek ellenére jól jelzi az építőipar veszélyességét a halálos kimenetelű munkabalesetek előfordulása. Az összes halálos esetből a legtöbb, azaz 29 az építőiparban történt. Kiugrónak számít a mezőgazdaság is, ahol ugyan összesen csak 679 munkabaleset volt, de azok közül 8 végződött halállal. Ugyancsak 8-an haltak meg a feldolgozóiparban elszenvedett balesetek során, 11-en pedig a szállítás, raktározás, posta, távközlés valamelyik területén.

A statisztika azt mutatja: területi megoszlásuk szerint a 24 055 munkabalesetből a fővárosban volt a legtöbb (4093), azt követte Pest megye (2694), majd Győr-Moson-Sopron megye (1460).

Zala megyében 2019-ben 481 munkabalesetet rögzített a munkavédelmi hatóság, szemben az előző évi 519-cel, ami több mint 7 százalékos csökkenést jelentett. Megyénkben sajnos 1 halálos kimenetelű munkabaleset is történt tavaly, azon kívül 2 súlyos csonkulásos munkabalesetről is beszámolt a minisztériumi főosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!