Minél több a termés, annál kevésbé lesz jó a minősége

2020.01.15. 16:00

Már metszik a gyümölcsfákat Zalában

Javában tart országszerte a nagyobb gyümölcsösökben az almás termésűek metszése, ebbe a körbe tartozik a körte is.

HP

Zúzmarás gyümölcsfát metsz egy munkás Zalasárszeg közelében Fotó: MTI/Varga György

Fotó: Varga György

A nagyobb termelőknél szakemberek látnak ennek a munkának, pontosan kialakítva a kívánt koronaformát, a termelés módszeréhez igazodva. Otthon, a kiskertben lehet, hogy nem mindenki igazodik valamely speciális módszerhez, de vannak olyan általános szabályok, amelyeket jó betartani.

Zúzmarás gyümölcsfát metsz egy munkás Zalasárszeg közelében
Fotó: MTI/Varga György

A már termő fák esetében fontos, hogy távolítsuk el a sérült ágakat, valamint a keresztbe növő ágakat, majd a fiatal, egyéves hajtásokat vissza kell metszeni, általában 5-7 rügyre, e termő képleteket lehetőleg a fa külső részén hagyjuk meg. A következő lépés a termő dárdák metszése. Ezekből fejlődik a termés, esetükben csak szelekciót kell végezni. Ha többet hagy meg valaki, bővebb lesz a termés, de ne feledjük, minél többet terem a fa, annál kevésbé lesz jó a gyümölcs minősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!