Közel ötszáz cég tűnt el

2019.10.02. 15:00

Körkép: növekszik a bútoripari ágazat árbevétele

Valamivel kevesebb mint ötszáz hazai bútorgyártó cég tűnt el az elmúlt hat évben – tájékoztatott az Opten cég­információs szolgáltató, ugyanakkor a lapunknak elküldött adataiból az is kiderül, hogy az ágazat összárbevétele ezzel szemben a 2016-os megtorpanás után egyenletesen növekszik.

Hajdu Péter

A hazai bútoripar teljesítménye 2014-ben meghaladta a 201 milliárd forintot, ami a következő évben 225 milliárd forint fölé emelkedett. 2016-ban enyhe csökkenés következett be, azóta viszont folyamatos az árbevétel-­bővülés, ami a tavalyi évben elérte a 254 milliárd forintot.

Fotó: MW grafika

A cég elemzői szerint ez a kedvező trend többek között az építőipar teljesítményével, az irodaépítések beindulásával és a csok okozta fellendüléssel magyarázható. 2016 óta ugrásszerűen megnőtt a kiadott új építési engedélyek száma, az új lakások átadásának jelentős részére pedig 2018–2019-ben került sor. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás szerint a 2020. január 1-jén életbe lépő, építőipart érintő forgalmiadó-változások megakaszthatják ezt a kedvező folyamatot.

A működő cégek számának csökkenése azt mutatja, hogy ebből a mérsékelt fellendülésből nem részesülhetett minden piaci szereplő. A hazai vásárlók többsége árérzékeny, és szintén kritikus pontja az ágazatnak a munkaerő száma és helyzete. A cégek által leadott létszámadatok azt mutatják, hogy 2015 óta több mint hétszáz fővel kevesebben dolgoznak a bútoriparban, amit csak kismértékben lehet gépesítéssel és technológiai fejlesztéssel kiváltani. A szakemberek külföldre távozása részben a cégszámcsökkenést is magyarázza. A szektor kilátásaival kapcsolatban a legégetőbb kérdés egyrészt a munkaerőhiány ke­zelése, továbbá az, miként tudnak majd a piac szereplői az esetlegesen kifulladó építőipari konjunktúra okozta keresletcsökkenés mellett talpon maradni – vonta le az ágazat jövőbeni helyzetéről a következtetéseket az elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!