speciális szerkezet

2019.08.05. 12:00

Speciális sátor védi a zalaegerszegi épületet a tetőcsere alatt

A napokban a városban folyó építkezéseken, tetőcseréken eddig még nem látott szerkezetet szereltek fel egy, az Ady utcában levő társasház tetejére.

Hajdu Péter

A szerkezet véd a beázás ellen, és dolgozni is lehet alatta Fotó: Pezzetta Umberto

Az épületet a háztető héjazata fölött több méterre átöleli az alumíniumelemekből összeszerelt szerkezet, amelyre a napokban ponyvát is húztak, nyilván a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Az épületen egyébként tetőcsere vette kezdetét, ezt megkönnyítendő alkalmazzák ezt a speciális állványzati technológiát.

– Ez egy tetővédő sátor, a városban tudomásom szerint valóban először alkalmazzuk. Azért volt rá szükség, mert az épületen egy nagyon komoly tetőfelújítási munka kezdődött. Nemcsak egyszerű tetőfedés ez, hanem hőszigetelő- és párazárócsere is lesz, és ez utóbbiak hosszú ideig tartanak. A tetőtérben laknak, és a munka során előfordul majd, hogy egy lakórész fölött négy-öt napig nyitva kell tartani a tetőt. Ilyen körülmények között nem lehet csupán a fóliás takarásra hagyatkozni, mert az beázhat, letépheti a viharos szél. A ponyva alatt pedig dolgozni is lehet. Külföldön gyakori módszer ez, mert hatékony – mondja Gerencsér László, a kivitelező cég vezetője.

A szerkezet véd a beázás ellen, és dolgozni is lehet alatta Fotó: Pezzetta Umberto

Mint fogalmazott, a tető fölé emelt szerkezet egyes elemeit saját tervei alapján módosították, úgy gyártották le, az Ady utcai ház többszögű tetőformájához igazítva.

A hosszában bővíthető szerkezet érdekessége, hogy a tetőn síneken továbbtolható, a síkban eltérő következő háztömbre pedig daruval áthelyezhető, tette hozzá Gerencsér László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!