Csúcson a cégalapítások

2019.04.06. 07:00

Nő a behajthatatlan tartozások miatt megszűnő vállalkozások száma

Több mint 7600 új cég indult az országban az idei első negyedévben. Hasonló értékre 2014 eleje óta nem volt példa a magyar gazdaságban, tájékoztatott az Opten céginformációs szolgáltató.

HP

– Cégalapítási szempontból igen erős volt már 2018 utolsó negyedéve is, de az idei első negyedév még öt százalékkal magasabb volt. A növekedés ugyan illeszkedik a tendenciába, de a mértéke már kimagas­lónak számít – közölte Pertics Richárd, az Opten igazgatója.

Elmondta: 7614 új cég indult 2019 első negyedévében, ami abszolút értelemben sok, hiszen 2013–2014 környékén voltak utoljára e körül a cég­alapítási számok. De a 2013-as időszakot és a jelenlegit a szakértő szerint mégsem lehet összehasonlítani. Egyrészt 2013–14 környékén csökkenő pályán voltak a cégalapítások, másrészt igen hektikusak voltak a különböző időszakok, elég komoly kilengések voltak negyedévről negyedévre. Az elmúlt egy év viszont kiegyensúlyozottnak számít. Gyakorlatilag 4 negyedéven át folyamatosan növekedett az érték. A pozitív hangulat, a vállalkozási kedv tehát megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a fő kérdés az, hová vezet ez a folyamat. A 2000-es évek eleji cégalapítási hullámot még a 2008–2009-es válság sem törte meg. A cégek száma növekedésének csak a cégjogi szigorodás vetett véget a 2010-es évek elején. Ugyanazok a cégjogi jogszabályok, amelyek jelenleg is többé-kevésbé érvényben vannak, azaz most szabályozottabb környezetben zajlanak a cégalapítások.

– A többi céginformációs mutatót megnézve azonban látszik, hogy még korai lenne stabilan növekedő cégstruktúráról beszélni – emelte ki Pertics Richárd. Ugyanis 2019 első negyedévében 10 418 céget töröltek, ami több szempontból is riasztó. Az első negyedéves törlési értékek több mint 13 százalékkal haladják meg 2018 záró negyedévét, ami drasztikus emelkedésnek számít. A törlések és alapítások ilyen arányú együttes növekedése arra utal, hogy a stabilitás még nem állt helyre a cégvilágban, a cégfluktuációs indexek rekordokat döntenek. De már maga a negyedéves megszűnési arány is ijesztő. Egyetlen negyedév alatt a működő cégek 2 százaléka szűnt meg, az új alapításúak pedig döntő többségben korábbi vállalkozásokhoz köthetők. A felszámolások számának emelkedése pedig azt mutatja, hogy még mindig sok és növekedő számú a behajthatatlan tartozás miatt megszűnő cég.

Az Opten kimutatása szerint a cégfluktuációs index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) országosan 12,3 százalékos volt. A megyék között a legalacsonyabbat, 7,84 százalékot Zalában mérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!