HIRDETÉS

2019.04.10. 16:14

Ne fizess túl sokat a személyi kölcsönért, ha nem kell

Nemcsak a lakáshitelnél lehet komoly tétje egy jó döntésnek. Ma már jóval nagyobb összegeket lehet ilyen konstrukciók keretében felvenni, mint korábban, így a havonta fizetendő törlesztők is nagyon változhatnak.

Már nem egy Iphone-ra vesszük fel

Ha félmilliós kölcsönt igényelünk, akkor egy pár százaléknyi eltérés a THM-ben nem okoz olyan nagy különbségeket. Ám jelenleg 8-10 milliós hitelösszegek is vannak a piacon, amelyeknél már komolyabb kérdés a kamatos visszafizetés.

Kissé becsapós ez a fajta kölcsön, mivel kimondottan könnyen, gyorsan, pár feltétel megugrásával – mint amilyen a stabil munkahely illetve vállalkozás, és egy megfelelő szintű bevétel – lehet hozzájutni ezekhez az összegekhez.

Ezért könnyelműbb döntésekre lehetünk hajlamosak, mint a hosszas eljárással, komoly papírmunkával járó lakáshiteleknél. Az is előfordulhat, hogy az egyik első ajánlat mellett letesszük a voksunkat, amelyet meglátunk. Pedig a helyes eljárás itt is ugyanaz, ami a lakáshiteleknél.

Nézzük alaposan át a teljes kínálatot, online kalkulátorral szűrjük le a számunkra jó konstrukciókat. Majd az apróbetűs részek átolvasása után, mindent – végtörlesztés, előtörlesztés esete stb. – átgondolva válasszunk.

Ha nem tudunk egyértelműen dönteni, kérjük szakértő segítségét.

Hogy miért?

 

 

Hat számjegyű összeg a különbség

Az átlagos ügyfél 3-5 millió forintos összeget vesz fel, és itt vannak a legnagyobb eltérések a személyi kölcsönök feltételei között. Döbbenetes, akár 6-8 százalékos eltérések is lehetnek hasonló ügyfélkörre vonatkozó ajánlatok THM-jei közt.

Még mindig vannak 20 százalékos THM-mel rendelkező hitelek a piacon, amelyek azonban bizonyos feltételek megléte esetén előnyösek lehetnek az ügyfelek egy körének.

Nem kizárt, hogy azért is tartanak életben ilyen kevésbé kelendő termékeket a bankok, hogy a jobb ajánlatok tényleg jobbnak tűnjenek – mint ahogy minden butikban a bejáratnál találunk kiállítva egy drága ruhadarabot. De attól, hogy ezek a kölcsönök léteznek, még nem kell élnünk velük!

A teljes visszatörlesztendő összeget kiszámolva látható csak, hogy akár milliós, de mindenképpen több százezres nyereséget jelenthet a legolcsóbb hitel megtalálása.

Mindez azt is jelenti, hogy vannak kiugróan jó ajánlatok, és érdemes akár a régi – pár éves – kölcsöneinket felcserélni. Bár a személyi kölcsönök futamideje nem kimondottan hosszú, ilyen távlat mellett is megspórolhatunk öt vagy hatszámjegyű összegeket kölcsönünk kiváltásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!