A művelődési ház felújítására még keresik a pályázatot

2019.03.29. 17:30

Átalakul a zalaszentgróti Szent István tér

Átalakul a város főtere, a Szent István tér. Teljes egészében a TOP programból finanszírozzák a beruházást, a tér új megjelenése a zalai tájat szimbolizálja.

Szabó Judit

Sok növényt ültetnek, az emelt ágyások között sétányok lesznek

Fotó: Szabó Judit

A Szent István teret az ezredfordulóra újították meg utoljára. Központi eleme, Szabolcs Péter Szent Kristófot a gyermek Jézussal ábrázoló szobra a helyén marad, a környezete viszont teljesen átépül július végéig. A fáknak, virágoknak emelt ágyásokat alakítanak ki, kővel szegélyezve, köztük sétányok vezetnek és sok ülőhely lesz, hogy a tér igazi találkozóhellyé, pihenőhellyé váljon. A növények vízellátását automata öntözőrendszer biztosítja. Elhelyeznek egy okospadot is, USB-töltővel, a tér közepén lévő, a burkolatban kialakított csillag viszont eltűnik.

– Télen le is kellett zárnunk ezt a középső részt, mert a millenniumra gránitból készült csillag (aminek a hét ága többek között a hét vezért jelképezte) csapadékos időben annyira csúszott, hogy ba­lesetveszélyes volt – mondta Baracskai József polgármester. – Nem vitás, szép volt a tér ezzel a csillaggal, de egyben rosszul használható és üres, most viszont benépesülhet, még kézműves gyermekjátékokat is telepítünk.

Sok növényt ültetnek, az emelt ágyások között sétányok lesznek Fotó: Szabó Judit

A térfelújítás a zöldváros program részeként zajlik, amire eredetileg 700 millió forintot igényelt az önkormányzat, de 100 milliót nyert a pályázaton. Így az 1971-ben épült VMK teljes felújítása ebből a projektből kimarad, pedig nagy szükség lenne rá, a 700 millió forint nagy részét erre költötték volna. Mindenesetre keresik a pályázati lehetőségeket a rekonstrukcióra. El kell hagyni a park- és ligetfelújítást is. Az elnyert 100 millió forintból ugyanakkor jut a zöldváros projekt gazdaságélénkítő elemére: a piaccsarnok műemlék jellegű épületében, ami egykor egy grófsághoz tartozó istálló volt, vizesblokk kialakítására. A csarnokot alkalmassá teszik rendezvények fogadására is.

A TOP program elemeiből már megvalósult a szociális alapszolgáltatások fejlesztése: a szociális és családsegítő központ két gépjárművet, valamint bútorokat szerzett be, s épült egy játszótér a városközpontban mintegy 25 millió forintból. Az óvoda felújítása és a bölcsőde kialakítása folyamatban van, erre 136 millió forintot használhat fel az önkormányzat. A kivitelezés határideje augusztus 10.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!