Nem talált legyőzőre

2019.02.25. 14:00

Hulladékból készített speciális ventilátort a zalai fiatal

A Paksi Atomerőmű Alkotó energia című pályázatán Gerencsér Gergő első díjat nyert egy újrahasznosított hulladékokból készített ventilátorral, amely a fatüzelésű kazán hatásfokát segíti. A fiatal ezután egy történelmi viadalon is arany minősítést szerzett.

Benedek Bálint

Gerencsér Gergő a speciális, égést segítő ventilátorral

Fotó: Szakony Attila

A Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában rendésznek tanuló 17 éves Gergőről korábban már olvashattak lapunkban, akkor a Kossuth–Széchenyi-szónoklatverseny országos döntőjében szerzett aranyérmet. Ezúttal új oldaláról mutatkozott be. Mint elmondta, az internetet böngészve talált rá az atomerőmű pályázatára, s a junior korcsoportban a hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyak, valamint gyermekjátékok kategóriában szerezte meg az első helyet.

– Az itthoni lomtalanításkor talált műanyag vödörből, fémlemezből, ventilátorpro­pel­lerből és villanymotorból készült találmányom már készen volt, amikor a kiírást megtaláltam – mondta Gergő. – Mindig is érdekelt, miként lehetne a fatüzelésű kazán hatásfokán javítani, ezért kísérleteztem több más megoldással is. Mind közül ez a berendezés bizonyult a legjobbnak, mely gazdaságosan, árammal működtethető. A működtetése végtelenül egyszerű: amikor a kazánba begyújtunk, akkor annak ajtaja elé tesszük a szerkezetet és bekapcsoljuk. Az állandóan áramló levegő sokkal gyorsabban beindítja az égést, a tesztek során bebizonyosodott: a tűz nem alszik el. A másik előnye, hogy az égéstérben keletkező füstöt is azonnal elvezeti a kéményen keresztül, így az nem rakódik le koromként a kazán belső falán.

Gerencsér Gergő a speciális, égést segítő ventilátorral
Fotó: Szakony Attila

A fiatalember hozzátette: a kitűnő hatásfok kizárólag jól karbantartott kazánok esetében érvényesül, bár mivel eddig ez az egyetlen példány létezik belőle, nem kell attól tartani, hogy másutt gondot okozna.

– Örültem, s kicsit meglepett a jó szereplés, hiszen mindig találtam a berendezésen valamilyen hibát, így folyamatosan tökéletesítgettem – folytatta Gergő. – A környezetvédelemre fokozottan figyelünk, a családunk szelektíven gyűjti a hulladékot, az újrafelhasználás terén is sok kiaknázatlan lehetőség van. Új ötleteim is vannak, ám még kiforratlanok, ezért ezeket egyelőre megtartom magamnak. Ha sikerülne előrelépni, akkor majd igyekszem bemutatni mindet a szakképző iskolámban.

Gergő sokrétű érdeklődése azonban nem ismer határokat. Legutóbb a Kossuth Szövetség országos pályázatán Gondolatok egy toborzóbeszéd margójára című pályamunkájával arany minősítést szerzett.

– A szövetség fő tevékenysége a reformkori s az azt követő forradalom és szabadságharc eseményeihez fűződő tradíciók ápolása – mesélte. – Meghirdetett pályázataikra az egész országból érkeznek be munkák, ezúttal több kategóriában 1400 dolgozat íródott. A hagyomány­ápolás mellett a szervezet fontosnak tartja az útmutatást és példaadást. Törekszenek arra, hogy az ifjúság körében elmélyítsék a társadalmi szerepvállalás, a történelmi megemlékezés igényét.

Gergő első helyet jelentő pályázatában Kovách Ernő 48-as honvédzászlóalj-parancsnok és egykori kanizsai diák nevében írt toborzóbeszédet. Történelemtanára, Marosi Attila segítségével bemutatta szülővárosa azon helyszíneit, melyek szerepet játszottak az akkori történésekben, felelevenítette a kanizsai eseményeket. A helyszínek bejárásával az olvasó képet kapott Nagykanizsa korabeli szépségéről, történelmi gazdagságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!