egyre többen „zárják be” a kaptárakat

2019.02.05. 07:00

Az idei év sem lesz könnyebb a nagykanizsai méhészek számára?

Szombaton kezdődik a Halis István Városi Könyvtárban a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület hagyományos téli előadás-sorozata. Az egyes alkalmakon korszerű, gyakorlati tapasztalatokra épülő ismereteket kaphatnak a méhészek, akiknek egyre nagyobb nehézségekkel kell megküzdeniük.

Horváth-Balogh Attila

A kanizsai méhészek évről évre hasznos szakmai kirándulásokon vesznek részt

Fotó: ZH Archívum

– Sajnos idén sem lesznek könnyebb helyzetben a méhészek, mint amilyenben tavaly voltak, ezt erősítette meg tapasztalatai alapján Hampuk Gábor megyei szaktanácsadó is – bocsátotta előre Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

– Már a méhcsaládok beteleltetése sem úgy zajlott, ahogy kellene, a méhészek nem bírták leküzdeni az erős atkafertőzést. Hiszen a kezelés csak fiasításmentes időszakban végezhető, s mivel az ősz hosszúra nyúlt és meleg volt, gyakorlatilag a szükséges beavatkozás elmaradt, mert a méhek nem álltak le a fiasítással. Ezért az atkapopuláció számos méhészetben annyira felszaporodott, hogy sok-sok kaptárt kellett felszámolni már az ősz folyamán. Ilyen előzmény után a tendencia biztosan folytatódik tavasszal is, hiszen az enyhe tél megint csak az atkának kedvez. S ha még nem lenne elég a bajunk, a kereskedők sem akarják megfizetni a munkánkat. A hazai egész éves mézfogyasztás 80 dekagramm személyenként, ezért az ország méztermésének nagy részét az Európai Unió többi országában értékesítjük, ahova viszont rengeteg olcsó kínai „mézet” (amely valójában rizsszirup) hoznak be. A felvásárlói árak ezért a 7 évvel ezelőtti szinten mozognak, ami nonszensz.

A kanizsai méhészek évről évre hasznos szakmai kirándulásokon vesznek részt
Fotó: ZH Archívum

Ettől függetlenül a méhészek egy része továbbra, a nehézségek ellenére is kitart. Nekik szólnak az egyesület szakmai rendezvényei, amelyekre ebben az időszakban kerül sor, hagyományosan a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban. Az első alkalom február 9-én, szombaton lesz, amikor 9 órától Somogyi Gyula elnök tart beszámolót az egyesület tavalyi munkájáról, idei terveiről. Tíz órától Erdélyi Tibor arról beszél, hogyan méhészkedik Hunor 12-es családokkal. Egy héttel később, február 16-án szintén 9 órától dr. Horváth László hatósági állatorvos tájékoztatja aktuális kérdésekről a hallgatóságot.

Tíz órától Somogyi-Magyar József tart előadást „Többet termelve, kevesebb munkával, hatékonyan 1/2 NB kaptárban” címmel. Február 23-án rendezik meg az egyesület hagyományos méhészbálját a kiskanizsai Ambrózia étteremben. Majd újra a könyvtárban március 2-án az agrárkamara képviseletében Szép Zsolt tart tájékoztatót, utána pedig Balogh László beszél méhészpályafutásának kezdeteiről. Ekkor veheti át a tagság a gyógyszer- és cukorvásárlási támogatáshoz szükséges dokumentumokat.

Fotó: MTVA Sajtóadatbank / MTI

– A klubnapjainkat január, február és május kivételével csütörtökönként tartjuk – folytatta Somogyi Gyula. – A méhek napján, április 13-án és 14-én Bajára, a Bácska-Gemenc Méhész Termelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. bemutató méhészetébe látogatunk. Június 26. és 30. között Szerbiába utazik a csapat, s útközben megtekintjük Cegléden Petneházi Antal, illetve Szatymazon dr. Völgyesi László méhészetét. Az évet Szent Ambrus, a méhészek védőszentje napjához kapcsolódóan december 13-án a homokkomáromi kegyhelyen zárjuk előadással és hálaadó szentmisével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!