megszavazták a költségvetést

2019.02.01. 14:00

A Bakonyerdő Zrt. működéséről is ülésezett a megyegyűlés

A Zala Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén többek között a Bakonyerdő Zrt. működéséről tájékozódott. A veszprémi állami erdőgazdaság Zalában több mint 9100 hektár területen látja el az állami erdők kezelését.

Hajdu Péter

Váradi József főmérnök (a pulpitusnál) tartott előadást a Bakonyerdő nevében

Fotó: Pezzetta Umberto

Váradi József erdőgazdálkodási főmérnök adott részletes írásos tájékoztatót a társaság működéséről, megemlítve, hogy megyénkben a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton és Zalaszántó térsége tartozik hozzájuk, s e vidékek 80 százaléka védett terület.

Szólt a klímaváltozás, a meleg időjárási periódusok és ezek nyomán a talajszáradás miatt elsősorban a Keszthelyi-hegységben tapasztalható nemkívánatos természeti folyamatokról, az erdeifenyő, a bükk és néhol a tölgy pusztulásáról. Majd kérdésekre válaszolva felvázolta azokat az erdészeti módszereket, amelyekkel igyekeznek védekezni ezekkel a veszélyekkel szemben.

A testület rendeletet alkotott az önkormányzat idei költségvetéséről, amelynek bevételi és kiadási főösszege 724 027 000 forint. Elfogadták a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. idei üzleti tervét, valamint az idei évre vonatkozó összesített közbeszerzési tervet.

Váradi József főmérnök (a pulpitusnál) tartott előadást a Bakonyerdő nevében
Fotó: Pezzetta Umberto

A képviselők jóváhagyták az oroszországi Hanti–Manysi Autonóm Terület kormányzóságával a korábbi együttműködési megállapodáson alapuló, 2019–2020-ra vonatkozó tevékenységi tervet. Ebben kiemelten kezelik az oktatás, innováció, egészségügy területét, a néprajzi, nemzeti és népi értékek megőrzését.

Jóváhagyták A végvidék nem alkuszik című pályázatot, melyet a magyar–magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó együttműködések támogatására életre hívott Bethlen Gábor Alaphoz nyújtottak be. Ebben Zala partnere Kovászna megye lesz. A pályázat középpontjában Zala és Háromszék határrégiós adottságaiból eredő fejlesztési lehetőségeinek megismerése és átadása áll, különös tekintettel a korábban elzárt területeken fekvő objektumok, történelmi emlékhelyek hasznosítási lehetőségeire. Majd részletes tájékoztatást kaptak a képviselők a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal által 2018-ban végzett feladatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!