Segítség a továbbtanuláshoz

2018.10.30. 14:00

Novemberben három zalai városban nyílik pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató

Évente sok ezer általános iskolásnak kell döntenie arról, hol folytassa tanulmányait, mi érdekli, mire képes és milyen lehetőségek várják. A megalapozott döntéshez, a pályaválasztáshoz évek óta segítséget kínál a Zala Megyei Kormányhivatal a Pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató nevű rendezvénnyel, amire idén 19. alkalommal kerül sor.

Hajdu Péter

Dr. Árok Krisztina: A program sok interaktív lehetőséget kínál majd Fotó: Katona Tibor

Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Keszthelyen nyílik a rendezvény

A kormányhivatal a megyei és a nagykanizsai kereskedelmi és iparkamara, a tankerületi központok és a szakképzési centrumok közreműködésével novemberben a megye három városában nyitja meg a többnapos rendezvényt. Nagykanizsán november 8–9-én a Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában, Keszthelyen november 15–16-án a Pannon Egyetem Georgikon Kar D épületében, Zalaegerszegen pedig november 22–24. között a Keresztury VMK Apáczai Csere János Művelődési Központjában.

A megyeszékhelyen a harmadik kiállítási nap szombatra esik, ezt a rendezők egy megyei családi napnak szánják, amelynek célja, hogy a pályaválasztásra befolyással bíró szülők is részt vehessenek a rendezvényen, hiszen fontos, hogy ők is megalapozott információk birtokában legyenek akkor, amikor gyermekük számára segítséget nyújtanak jövőjük alakításában.

Dr. Árok Krisztina: A program sok interaktív lehetőséget kínál majd Fotó: Katona Tibor

Dr. Árok Krisztinától, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjétől érdeklődtünk a rendezvények részletei iránt.

– A kiállítás tartalma és látnivalói, továbbá azok a lehetőségek, ahol a gyerekek ismeretekhez juthatnak és kipróbálhatják magukat, hasonlók lesznek a tavalyi rendezvényhez. Terveink szerint a program sok interaktív lehetőséget kínál majd, így önismereti tréningekre is sor kerül, mindemellett a szakmák és szakmacsoportok szé­les körű bemutatására is számíthatnak a gyerekek, akik közül a 7. és 8. osztályosokat várjuk elsősorban. Tavaly vezettük be, és idén is lesz úgynevezett szakmaismertető forgószínpad, amelynek során az egyes szakmacsoportokat interaktív módon ismertetik a szakképzők. Olyan gyakorlati bemutatók is lesznek, amelyeken a tanulók kipróbálhatnak bizonyos szakmákhoz kapcsolódó tevékenységeket. Nagyon sikeresek a fórumbeszélgetéseink, melyek keretében sikeres szakemberekkel beszélhetnek az általános iskolások, de nemcsak velük, hanem a szakképzésben jelenleg is tanuló idősebb diákokkal is találkozhatnak, számukra kérdéseket tehetnek fel. Utóbbi lehetőség eddig is közkedvelt volt, mivel a fiatalok jobban megértik egymást, kommunikatívabbak egymás között, jobban elfogadják a másik véleményét a szakma szépségeiről és lehetőségeiről vagy éppen a nehézségeiről. A kiállítást látogató tanulókat csoportokra osztjuk, hogy folyamatosak legyenek a foglalkozások – részletezte a főosztályvezető, hozzátéve, a pályaválasztási kiállításokat megelőző napon – a kereskedelmi és iparkamarák szervezésében – mindhárom helyen üzemlátogatásokon vehetnek részt a tanulók.

Rajzok, festmények, videófelvételek

Elmondta továbbá, hogy a pályaválasztási kiállításhoz kapcsolódóan, azt megelőzően idén is egy művészeti pályázatot írtak ki a felső tagozatos általános iskolások számára. Ennek keretében rajzokat, festményeket, illetve rövid szöveges műveket, továbbá most első alkalommal filmet, videófelvételt is fogadnak, amelyek valamely szakmához vagy általában a pályaválasztáshoz, szakmai példaképhez kötődő témát jelenítenek meg. Az első három helyezettet ajándékcsomagokkal díjazzák.

– A kiállítók elsősorban a szakképző iskolák közül kerülnek ki, de a bemutatókban részt vesznek a gyakorlati oktatásban szerepet vállaló munkáltatók is. A rendezvényeken különféle szakmai szervezeteknek, tanácsadóknak és a kamaráknak is lesz standjuk. Összesen 92 általános iskola képviselteti magát a kiállításokon, közel 3900 látogatóval. Közülük 78 vidéki iskola tanulóit ingyenesen utaztatjuk a kiállítások helyszíneire – tájékoztatott novemberi programjaikról dr. Árok Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!