Véget ér a hullám

2018.06.19. 10:00

Kevesebb a cégtörlés hazánkban

2018 májusában mindössze 2800 céget törölt a cégbíróság, ezzel lassan véget ér a 2012 óta tartó cégtörlési hullám – tájékoztatta lapunkat az Opten céginformációs szolgáltató.

Hajdu Péter

Idén májusban 2827 cégtörlés mellett 2492 cégalapítás történt. Bár a cégtörlések száma továbbra is magas, a hosszú távú trendet nézve lassan helyreáll az egyensúlyi állapot. A több mint hat éve tartó cégtörlési hullám vége felé tart a hazai cégstruktúra. Mint az elemzésben megjegyzik, ez 2011 végén indult a cégjogi szabályozás szigorításával, majd 2015 vége felé tetőzött, és azóta csillapodóban van.

Jelenleg 530 ezer működő cég van az országban, a cégbírósági eljárás alatt lévőket leszámítva pedig csak 480 ezer. 2012 elején még több mint 600 ezer cég működött Magyarországon, így jelentős a csökkenés. A cégalapítási és cégtörlési számok összességében magasak a cégszámhoz és a lakosság számához viszonyítva is, ugyanakkor a mostani arányokkal már illeszkedünk a régió többi országának céginformációs adataihoz.

Az adatok közül jó hírnek tekinthető, hogy az újonnan induló felszámolások száma csökken, már csak 467 ilyen indult májusban, ami még mindig magas. Zajlik a konszolidáció, de hátradőlni továbbra sem lehet a cégvezetőknek, mert az egyensúlyi állapot még évekre van. Továbbá a cégbázis likviditási és üzleti etikai kérdései sem fognak egyik pillanatról a másikra megoldódni.

A megyei bontást vizsgálva továbbra is rendkívül magas a cégtörlések aránya Budapesten (1365) és Komárom- Esztergom megyében (86). Vas, Zala, Baranya és Somogy pedig pozitív értelemben emelkedik ki az alacsony cégfluktuációs értékeivel. Zala megyében például májusban 39 vállalkozást jegyeztek be, és 28-at töröltek a cégnyilvántartásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!