Gazdaság 2018

2018.01.11. 11:30

Csökkennek az adóterhek

A versenyképesség növelése mellett az adminisztrációs terhek csökkentése és a kiemelt célok megvalósítása volt többek között az idei adótörvény-változások vezérelve.

Hajdú Péter

Dr. Lázár József ismertette a változásokat

Fotó: Katona Tibor

A versenyképesség növelése mellett az adminisztrációs terhek csökkentése és a kiemelt célok megvalósítása volt többek között az idei adótörvény-változások vezérelve, hangzott el a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Adóváltozások 2018. című, konzultációval egybekötött előadáson.

Vállalkozások könyvelői töltötték meg az Arany Bárány Hotel télikertjét, jelezve, mennyire fontos e téma, amiről dr. Lázár József, a NAV Központi Irányítás Nyugat-dunántúli Tájékoztatási Osztályának vezetője tartott többórás előadást.

Az előadó részletesen szólt az egyes adónemeket érintő törvénymódosításokról, illetve felhívta a figyelmet az adóigazgatásban bekövetkezett nagy jelentőségű változásokra.

- Jelentős változás következett be az adóigazgatásban, mert hatályba lépett az új eljárási kódex, ami tartalmazza az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényt, az adózás rendjéről szóló törvényt, és egy új végrehajtási törvény is hatályba lépett január elsejétől – mondta többek között a szakértő.

Dr. Lázár József részletesen beszámolt azokról a változásokról, amelyek kedvezőbb adózási feltételeket teremtenek ez évtől az adózók számára. Öt százalékra csökkent a halhús forgalmi adója, továbbá a sertésbelsőségek és a vágási melléktermékek áfája is 5 százalékos lett. Az internetszolgáltatás áfája 18 százalékról ugyancsak 5 százalékra csökkent, ahogy az étkezői vendéglátás forgalmi adókulcsa is. Az internettel kapcsolatban felmerült kérdésre elmondta, az év elején kapott 18 százalékos áfatartalmú számla tavalyi teljesítésről szóló, a szolgáltató által decemberben kibocsátott bizonylat lehet.

- A személyi jövedelemadót érintő kedvező változás, hogy a kétgyermekes családokat megillető családi kedvezmény növekedett. Gyermekenként havonta 2500 forinttal több kedvezményt lehet igénybe venni. Az egy- és háromgyermekesek esetében nincs összegszerű változás – tért ki a kedvezményekre.

Az adózók jelentős körének számító rövid távú ingatlan-bérbeadók esetében ugyancsak kedvező változás, miszerint a tételes átalányadózást ez évtől három lakás esetében is választhatják.

Új lehetőség nyílt a munkáltatók számára. Ez évtől adómentesen támogathatják a dolgozók diákhitel-törlesztését, a támogatás adómentes mértékét havi 27 600 forintban maximálja a törvény.

A szociális hozzájárulási adó mértéke 22 százalékról 19,5 százalékra csökkent. Ugyancsak így módosult az egészségügyi hozzájárulás kulcsa, 22-ről 19,5 százalékra.

- Az egészségügyi hozzájárulás esetében kiemelendő, hogy az ingatlan-bérbeadást terhelő 14 százalékos hozzájárulás megszűnt, tehát egy ingatlan-bérbeadót január 1-től már csak szja-kötelezettség terhel, ami továbbra is 15 százalék – szólt az adószakértő a kedvező változásokról, amelyek csökkentik az adóterheket a vállalkozások, a munkáltatók számára, és növelik a magánszemélyek kedvezményeit.

Dr. Lázár József ismertette a változásokat

Szólt az adóbevallás további egyszerűsödéséről is. Az elmúlt évek során egyre kisebb lett a szerepe a munkáltatói adómegállapításnak, noha kérni még lehetett. Dr. Lázár József emlékeztetett arra, hogy 2017-től az adóhatóság már elkészíti a bevallási tervezeteket.

- A változások következtében ettől az évtől már megszűnt a munkáltatói adómegállapítás intézménye. A 2017-es évről az adóhatóság elkészíti a bevallási tervezeteket most már az őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is. Ezt a tervezetet a tavalyihoz hasonló módon elektronikus felületen, az ügyfélkapun meg lehet tekinteni március 15-től.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az az adóhatóságtól kérheti telefonon, postai úton, nyomtatványon, sms-ben, hogy küldjük meg a részére a bevallási tervezetet. Az egyéni vállalkozók számára még nincs meg ez a lehetőség. De ha valaki szeretné az adóbevallását továbbra is saját kezűleg elkészíteni, ezt természetesen megteheti. A NAV honlapjáról letöltheti a bevalláshoz szükséges programot – közölte kérdésekre válaszolva dr. Lázár József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!