Foglalkoztatás

2017.12.07. 14:09

A zalai munkáltatók számítanak a fiatalokra és a nyugdíjasokra is

A nyári idegenforgalmi szezon ellátása okoz problémát, és ez a frusztráció rakódik rá az egész évre a vállalkozóknál- hangzott el azon a konferencián, melyet a megyei foglalkoztatási paktum intézkedéseinek részeként rendeztek meg, s melyen a turizmust vették górcső alá.

Keszey Ágnes

Fotó: illusztráció

A zalai foglalkoztatási paktum év elejétől működik. Nyártól képzéseket indítottak és megkezdődött az álláskeresők munkába helyezése.

– A program végéig körülbelül 670 embert kell elérnünk és segíteni abban, hogy el tudjanak helyezkedni – emelte ki Kovács Károly, a megyei önkormányzat vezetésével dolgozó paktum menedzsere. Ehhez bér-és képzési, valamint munkába járási támogatást is tudnak biztosítani. Konzorciumi partnerekkel azon is dolgoznak, hogy nem regisztrált álláskeresőket is bevonjanak a programba, valamint hogy mindazok, akik a programmal be tudnak lépni a munka világába, bent is maradjanak. Több munkacsoportban dolgoznak a paktumban: foglalkoznak a kis-és közép-, valamint a mikrovállalkozói szektorral, a helyi termékek és a szociális gazdaság területével. Az ötödik ágazat a turizmus – ez kapott főszerepet a konferencián. Az esemény résztvevőit köszöntötte Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

– A turizmus ugyanolyan szerepet kap, mint minden más ágazat. Zala megyében minden szektorban nagyon komoly munkaerőhiány alakult ki, legyen ez építőipar, gépgyártás, mezőgazdaság- mondta a paktummenedzser.

A vendéglátás és az idegenforgalmi ágazat helyzetét, a zalai turisztikai vállalkozások foglalkoztatási problémáit Fodor Márk, a megyei közgyűlés térségfejlesztési bizottságának elnöke vázolta fel. Zalában és a Balaton térségében a munkáltatók legnagyobb problémája a nyári főszezonbéli munkaerőhiány. Bár az év számos részében ez nem megoldhatatlan feladat, sokaknak beárnyékolja egész évét, hiszen a legtöbb vállalkozó árbevétele közel felét a nyári két hónapban realizálja.

A szakemberek több javaslatot megfogalmaztak a probléma megoldására. Ezek többsége nem pénzfüggő, inkább szervezési kérdés. Cél, hogy a diákok és a nyugdíjasok is bekerüljenek a munkaerőpiacra.

– Fontos lenne, hogy legyenek olyan kollégiumok, ahol az egyetemisták nagyon méltányos összegért tudnának nyáron a munkavállalás mellett lakni. Hiszen a vizsgaidőszak befejezése után egészen augusztus végéig tudnak dolgozni itt a Balatonnál. Így van ez a nyugdíjas korosztállyal is: rengeteg háttértelepülés van Somogyban, Zalában és az ott élők szívesen vállalnának munkát, de a bejárási és lakhatási körülményeket meg kell oldani. Fontos lenne, hogy a nyári szakmai gyakorlatokat a szakiskolásoknál kibővítsék mind a négy évfolyamra és ezeknek az időpontja igazodjon a nyári főszezonhoz. Ma a fiatalkorúak csak 15 éves koruktól vállalhatnak munkát, jó lenne, ha ezt 14 éves korhatárhoz, nyolc általános iskola elvégzéséhez kötnék -mondta el Fodor Márk, hozzátéve, hogy ezek az ötletek még sok egyeztetést igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!