Megnyílt Patakiné Kovács Veronika első önálló tárlata

2024.04.13. 12:30

Madarak, a Balaton és nőalakok tűzzománc képeken

Patakiné Kovács Veronika alkotásaiból nyílt kiállítás a dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban. A keszthelyi származású alkotó most először mutatta be a közönségnek önálló tárlaton a tűzzománc képeit.

Szabó Judit

Farkas-Huszka Rózsa és Patakiné Kovács Veronika a tárlat megnyitóján

Fotó: Pataki Bence

Múlt-Jelen-Jövő címmel rendezték a kiállítást, amelyet a Dunaföldváron élő alkotó mentora, Farkas-Huszka Rózsa, a helyi Levendula Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője nyitott meg. Ő vezeti azt a műhelyt, amelyben Patakiné Kovács Veronika megkezdte művészeti tevékenységét.

– Vera volt az első, aki 2016-ban csatlakozott hozzánk egy nyári tábor alkalmával, amikor tűzzománc alkotóműhelyünk még csak a szárnyait bontogatta. Azóta is hűséges a csoportjához és a tűzzománc technikához – mondta a kiállítás megnyitóján Farkas-Huszka Rózsa.

Fotó: Pataki Bence 

Patakiné Kovács Veronika 1971-ben született Keszthelyen. Édesanyja pedagógus, édesapja agrármérnök volt. „Apukám szerette a művészeteket, jó kézügyessége volt, ő volt az első, akitől láttam, milyen a szép rajz, a pontos kézírás. Órákig nézegettem a művészeti albumait” – írja önéletrajzában. Keszthelyen Palágyi Ödön rajzszakkörében tanulta az alapokat, formált először agyagot, versenyeken is részt vett. Az élet aztán elsodorta a művészettől, német nyelvtanár lett. Két gyermekével foglalkozva bontakoztatta ki ismét kreativitását rajzolás és kézműves tevékenységek során, nyolc éve pedig Farkas-Huszka Rózsa irányításával alkot, és grafikusnak tanul.

 

Fotó: Pataki Bence 

„Amikor a gyerekek kirepültek a fészekből, eljött az én időm, s hosszas keresgélés után rátaláltam az utamra, amiben szerencsére a családom is támogat. Jelenleg grafikusnak tanulok a Budai Rajziskolában, idén nyáron végzek. Itt remek és sokoldalú emberekkel találkoztam, akik megerősítettek abban, hogy jó irányt választottam. Hatalmas élményt jelentett, hogy bevezettek a számítógépes grafika világába, és megmutattak nekem olyan műfajokat, alkotási folyamatokat, amelyekkel eddig nem találkoztam. Emellett a sors az utamba hozta Kádár Gabriella szobrász-keramikus művészt, akihez hetente járok tanulni, így a szobrászat, az agyag is visszatért az életembe. 

Ha annyit nyertem ezekkel a tanulmányokkal, hogy életem hátralévő részében értelmesen töltöm a szabadidőmet és alkothatok, már megérte, de titkon remélem, hogy ennél többről van szó.

Szívesen váltanék megélhetés szempontjából is erre a világra, ha alkotásaim elnyerik a közönség tetszését” – fogalmazta meg céljait.

Fotó: Pataki Bence

Tűzzománcai nagy részét fotók, festészeti műalkotások alapján készíti. Fő témáit a szecessziós nőalakok, a Balaton és a természet, a madarak és virágok adják. Nagy hatással volt rá Mucha művészete, az ő nőalakjait is átülteti tűzzománcra. Szívesen fest mediterrán városrészleteket, s keszthelyi születésűként szerelme a Balaton, ez a téma is megjelenik a lemezein. Idővel egyre több témát talál, s igyekszik kilépni a komfortzónájából, kísérletezni olyan témákkal és technikákkal, amelyek még ismeretlenek számára. Dunaföldvári kiállítása május közepéig várja az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!