Márciustól májusig virágzik

2024.04.07. 19:00

Keltike kelleti az erdőt - fotógaléria

„Amikor a keltike kelleti az erdőt, akkor már igazi a tavasz!” - olvashatjuk a virágról a népi bölcseletet. Hát hogyne, hiszen az odvas keltike márciustól májusig virágzik, május pedig már a nyarat köszöntő hónap.

„Amikor a keltike kelleti az erdőt, akkor már igazi a tavasz!”

Fotó: Győrffy István

A keltike név is a kora tavaszi virágzásra, a természet ébredésére, a kikeletre utal. Ahol a keltike otthonra talál, színpompássá teszi az erdőt, virágai lilásak, bíborlilásak, illetve fehéres krémszínűek, igazán pompázatosak az éppen csak kihajtó liget erdőkben, a gyertyános, bükkös részeken. Az odvas keltike a boglárkavirágúak rendjébe és a mákfélék családjába tartozó virág. Egyes helyeken hívják hüvelykes földfüstjének, kakaslábnak, tavaszi gerezdeskének, s üres földfüstfűnek is. Gumós növény, amely idővel odvasodik,  innen kapta a nevét. Amilyen harsányan ellepi  az erdő avarját, még a fák lombfakadása éppen olyan gyorsan vissza is húzódik a föld alatti „raktározóképletébe” s várja a következő tavaszt. Erősen mérgező kivonatát korábban féregűzésre, menstruációs zavarok gyógyítására alkalmazták. Ma gyógyszeripari készítmények alapanyaga, központi idegrendszert bénító hatású, nyugtatókban fordul elő, s csak orvosi ellenőrzés mellett használható. Felvételeinken, a bazitai a tévétorony alatti bükkösben csodaszépen borítja be a talajt az odvas keltike.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!