Több hibát is vétettek a gazdák

2024.03.23. 12:30

Törkölypálinka lett a legjobb Miklósfán

A Nagykanizsa miklósfai városrészében működő Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör 11. alkalommal rendezte meg pénteken a Mindenki Házában a pálinkamustráját, melyre 18 termelő, 46 mintával nevezett.

Benedek Bálint

Munkában a zsűri, nem volt könnyű dolguk. Gazdag Attila, Tóth István, Völgyi Zoltán és Szabadics Attila nem lehettek maximálisan elégedettek

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Németh József, a kertbarát kör elnöke elmondta: a pálinkakészítő gazdák azért jelentkeznek a miklósfai versenyre, hogy őszinte véleményt kapjanak arról milyen italt készítettek és ha esetleg hibáztak, azt miként orvosolhatják a jövőben. Ezúttal a statisztika szerint 18 termelő 46 mintával érkezett, melyből 20 szőlő alapú volt, vagyis 14 törköly, valamint 6 tétel szőlőből készült.

A miklósfai mustrán kiváló szakemberek kóstoltak. A nagykanizsai Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke, Gazdag Attila, alelnöke, Szabadics Attila, illetve Tóth István és Völgyi Zoltán tagok igyekeztek a lehető legpontosabb képet adni a mezőnyről. Végül az ítészek 9 arany-, 9 ezüst- és 8 bronzérmet osztottak ki. Miklósfa legjobb pálinkája címet Horváth Péter cserszegi fűszeres törköly pálinkája kapta, a vidék legjobbja a nagykanizsai Kardos Ferenc venyigei szilva pálinka érdemelte ki. A zsűri különdíját a kertbarát kör elnökének, Németh Józsefnek a cserszegi fűszeres törkölye nyerte el. 

Az értékelés sem maradt el. Gazdag Attila valóban őszinte véleményt fogalmazott meg. Leszögezte: tavaly nem volt jó minőségű gyümölcs, ezért sajnos az abból készült pálinka sem lett a legjobb. A szőlőt elég sok gombabetegség sújtotta, főleg a törkölypálinkák esetében sok hibát fedeztek fel. Az idei mezőnyben néhány remek tételt találtak csak, azonban a mezőny nem teljesített megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!