Fűszer- és receptajánló

2024.01.14. 19:00

Ízes élet fűszerekkel: a borsikafű

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, hús, tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk helyes használatukkal.

Ízes élet fűszerekkel: a borsikafű

A borsikafű népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, csombor.

Fotó: Uzo Borewicz

Népies neve: bécsi rozmaring, borsfű, borsika, csombor. Már a 16. századi füvészkönyvek említik a borsikafüvet mint fűszert és gyógynövényt. Jellegzetes, borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A bazsalikomhoz és majoránnához hasonlóan, morzsolt állapotban kerül forgalomba.

A borsnál kevésbé intenzív, és érdekes aromája miatt kedvelt húsipari és háztartási fűszer. Bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsételek, kolbászáruk, mártások fűszere. Diétás konyhák étrendjében igen használatos, mivel a fekete borsot lehet vele pótolni és egyben gyógyhatása is van.

Székely leves

25 dkg marha- vagy birkahúsból pörköltet készítünk és felöntjük 1 liter vízzel. Beleteszünk 3-4 kockára vágott burgonyát, 25 dkg zöldbabot, borsfüvet, babérlevelet és megsózzuk. Egy gerezd összetört fokhagymával rántást készítünk és találás előtt 1-2 dl tejfölt adunk bele.

(Forrás: Romváry Miklós - Fűszerek könyve)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában