Ízes élet fűszerekkel - recepttel

2023.11.25. 17:30

Kicsi a bors, de erős

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, a hús, a tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember sok esetben inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk a fűszerek helyes használatával.

Zaol.hu

A feketebors a növény éretlenül szedett, szárított termése...

Forrás: Shutterstock

A  bors a legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A Szingapúr és Malabári vidékén honos, Ázsiában és Amerikában termesztett cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert. A feketebors a növény éretlenül szedett, szárított termése, a fehérbors ezzel szemben a növény érett termése, melyről a külső héját áztatással és dörzsöléssel eltávolítják és színe így világos barna.

White,Ground,Pepper,And,Whole,Peppercorn,Spice,In,A,Bowl.
...a fehérbors ezzel szemben a növény érett termése, melyről a külső héját áztatással és dörzsöléssel eltávolítják és színe így világos barna.
Forrás:  Shutterstock

A feketebors az erősebben csípős ízű, míg a fehérbors a kevésbé csípős ízű és ennyiben aromás. Mindkét formában, ízlésnek megfelelően minden ételhez adható, kivéve az édes ételeket.

Black,Pepper,Spice,Plant,In,Pepper,Growing,Plantation,,Farm,Or
Az éretlen termések.
Forrás:  Shutterstock

Ennek a fűszernek nemcsak ízesítő, hanem étvágygerjesztő hatása is van. Használatával azonban ügyelni kell, mivel izgató hatása miatt a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja.

Receptajánló - Borsos tokány

60 dkg sovány marhahúst és 5 dkg füstölt szalonnát kisujjnyi vékony szeletekre vágunk. A szalonnát kisütjük és leszűrjük a zsírját. Ezt a zsírt hozzátesszük a rendes zsírhoz és egy nagyobb fej apróra vágott hagymát megfonnyasztunk benne. Hozzáadjuk a húst és átsütjük, majd kevés vízzel felengedve megpároljuk. Fűszerezzük paradicsommal, zöldpaprikával, egy késhegynyi törött borssal.
Így lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a kisütött szalonnadarabokat, pár percig ezzel is sütjük és ismét felöntjük pici vízzel, amivel további 10 percig pároljuk.
Aki sűrűbben szereti a levet, a zsírját sütéskor kevés liszttel meghintheti.

(Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!