Ízes élet fűszerekkel - recepttel

2023.11.11. 08:30

Boróka, azaz a borovicskafenyő

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, melyek jelentős része - például a liszt, a hús, a tojás - fűszer nélkül egyhangú, sőt sokszor visszatetsző, így hamar rájuk unnánk. Az ilyen ételekre kényszerült ember sok esetben inkább nem eszik, mivel a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés csökken, sőt esetleg meg sem indul. Étvágyjavító és emésztést segítő hatásuk mellett némelyek gyógyhatása is ismert, ezért csak nyerhetünk, ha megismerkedünk a fűszerek helyes használatával.

Török Gabriella

A boróka népies neve: apró fenyő, borosán, borostyántüske, borovicskafenyő.

Forrás: shutterstock

A Duna-Tisza közén, de hazánk más részein is nagy tömegben előforduló, örökzöld cserje. Második éves kékes hamvas bevonatú termései szolgáltatják a kissé édes-kesernyésen zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű fűszert.
Illóolajat, invert cukrot, juniperint, flavonglikozidát, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz.
Ősrégi idők óta használják fűszerként, egész vagy őrölt állapotban.

Főzelékek, saláták, savanyúkáposzta, húsételek, marinírozott halételek, vadpástétomok fontos ízesítője. Kitűnő ízt kölcsönöz a sertés- és vadsülteknek, de nem hiányozhat az igényesebb pácléből sem. Fűszerkeverékeket, sonkapácokat, húsfüstölő szereket készítenek belőle.

Beautiful,Bush,Of,A,Juniper,With,Berries
Fotó: YevgeniyDr / Forrás:  Shutterstock

Kitűnő izzasztó hatású csúz- és köszvénybántalmaknál. A bogyókból lekvárt is készítenek, melyből naponta egy-két kávéskanállal elfogyasztanak vízelhajtóként, epe- és veseműködés serkentőként. A borókából pálinkát is főznek, amely a borovicska és az angol „gin” alkotórésze.

Receptajánlat - Borovicska

10 liter vízhez veszünk 1 kg cukrot, 10 dkg borókabogyót, néhány szem koriandert és egy késhegynyi borkősavat. Ezt kb. 1 órán át főzzük, lehabozzunk és leszűrjük. Ha kihűlt, 2-3 dkg élesztőt adunk hozzá és lefedve addig hagyjuk, míg felülete egész fehér lesz. Ekkor áttöltve erjedni hagyjuk két napon át, majd leszűrve üvegbe töltjük és jól ledugaszoljuk. Pár hét után fogyasztható.

(Forrás: Romváry Vilmos - Fűszerek könyve)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!