Vészhelyzet esetére

2023.12.23. 08:20

Ezek a gyógyszerek legyenek otthon az ünnepek alatt

Mivel a gyógyszertárak többsége zárva lesz ünnepekkor, nem árt előre felkészíteni a gyógyszeresdobozt, hogy legyen mihez nyúlni, ha váratlanul beüt a krach. Gyógyszerlista a lázcsillapítótól a savlekötőig.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: H_Ko

Bár erre jobb nem is gondolni, de előfordulhat, hogy valakit épp karácsony dönt le a lábáról valami kórság, vagy épp egy kicsit túltolta a töltöttkáposzta-bejgli kombót, és az emésztése segítségért kiált. Mivel a gyógyszertárak többsége az ünnepnapokon zárva lesz, nem árt előre felkészülni az ilyen váratlan helyzetekre.

LÁZ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK

Legjobb, ha két különböző hatóanyagtartalmú láz- és fájdalomcsillapítót tartunk otthon, mert nagyon makacs láz esetén, kétóránkénti váltásban alkamazhatjuk ezeket, nem kell kivárni a 4 órát.

KÖHÖGÉS ELLENI SZEREK 

A kétféle típusú köhögésre más és más hatóanyagtartalmú szer való: a száraz köhögésre köhögéscsillapító kell, míg a hurutos, ún. produktív köhögésre nyákoldó, köptető szer hatásos.

ORRCSEPP, FÜLCSEPP

A bedugult orrnál már csak rosszabb hozadéka lehet az influenzának vagy a náthának: a fájó fül, ez utóbbi, ráadásul többnyire az előbbi kezeletlenségének köszönhető. Fontos, hogy rendszeresen orrcseppezzünk, mert akkor a váladék nem indul meg a fülek felé, és okoz fájdalmat a dobhártyának feszülve, hanem az orron át távozik. 

TOROKFERTŐTLENÍTŐK

Helyi, tüneti kezelésre -  a meleg mézes-citromos tea mellett, aminek a jótékony hatásait nem lehet eléggé méltatni - a leginkább alkalmas és legkellemesebb ízű szerek a torokfertőtlenítő cukorkák és sprayk. Mindenképp nézzük meg  a hatóanyagokat, hogy azokra esetleg nem vagyunk-e érzékenyek, illetve, hogy az esetlegesen rendszeresen szedett gyógyszereinkkel nincsenek-e kölcsönhatásban.

A cikk folytatódik a mindmegette.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!