Így használjuk helyesen

2023.12.23. 07:08

Édesítőszerekkel a konyhában

Az ünnepi időszak nem az önmegtartóztatás ideje, ha nem figyelünk, átlagosan akár három kilót is felszedhetünk ilyenkor, amit aztán januárban nem könnyű ledolgozni. Általában többet eszünk a szokásosnál, gyakrabban koccintunk egymással és nem állunk ellen a nassolásnak sem.

Zaol.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: MILA PARH

Észrevétlenül bekapunk egy-két szaloncukrot a fáról, lecsúszik a bejglivég, elropogtatunk egy tálka aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvat, ezek pedig mind-mind sok kalóriát tartalmaznak. Ahol lehet, ott érdemes egy picit változtatni a recepteken, például a megadottnál 10-15 százalékkal kevesebb cukor használatával. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén pedig a hagyományos édesítés helyett az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek jelenthetik a megoldást. Emellett figyeljünk oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal együk degeszre magunkat, a mértékletességre, az óvatos nassolásra és arra, hogy nem csak étkezéskor lehetünk együtt a szeretteinkkel. Egy kiadós téli séta vagy egyéb mozgással járó szabadtéri program is ugyanolyan kellemes időtöltés lehet – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Ha édesítőszerekkel készítjük az ünnepi desszerteket, az alábbiakat érdemes tudni, hogy ne okozzon csalódást a végeredmény – foglalják össze a cukorhelyettesítők tulajdonságait a dietetikusok, amelyek két nagy csoportra oszthatók: cukorpótlókra (ezek többek között: a Xilit, az Eritrit és a Szorbit), valamint energiamentes, intenzív édesítőszerekre (ide tartozik például: az Aszpartám, a Ciklamát, a Szacharin vagy a Sztívia).

Adagolás:

· Tartsuk be a címkén szereplő útmutatót. Általában 1 teáskanálnyi cukornak 5-6 gramm, vagy 1 tabletta energiamentes édesítőszer felel meg.

· A cukorpótlókból, mivel a cukornál kevésbé édesek, a receptben szereplőnél nagyobb mennyiségre lehet szükség.

Édességek készítése:

· A magas cukortartalmú édességeknél (pl. habcsók) legfeljebb a cukor negyede helyettesíthető energiamentes édesítőszerekkel.

· Cukorpótlókat használjunk minden olyan esetben, ahol a cukor tömegére is szükség van, például piskótasütésnél.

Volumen:

• Az energiamentes édesítőszerekkel készült tészták, sütemények nem jönnek fel olyan szépen, mint a cukorral készültek, ezért használjunk több sütőport, vagy kisebb átmérőjű sütőformát.

Állag:

• Az energiamentes édesítőszerekkel a sodók, krémek, lekvárok, dzsemek hígabbak lehetnek, mint amelyek cukorral készülnek, ezért kevés pektinre vagy zselatinra lehet szükség.

Kelt tészták:

· Kelt tészta készítésekor az élesztőt kevés liszttel futtassuk fel, mert az édesítőszerek nem nyújtanak tápanyagot az élesztőgombák szaporodásához.

Ízesítés:

• Az energiamentes édesítőszerek használatakor szükség lehet egyéb ízesítőkre, pl. vaníliakivonatra vagy mézre (ez utóbbi nedvesíti is a tésztát), hogy még finomabb ízt érjünk el.

• Az aszpartám- és szacharintartalmú édesítőszerek inkább csak utóízesítésre ajánlottak.

• A mézzel készült édességek is beleszámítanak a kalória- és a cukorbetegek szénhidrátbevitelébe.

Sütési idő:

· Energiamentes édesítőszerekkel a sütési idő lerövidül, tortáknál 7-10 perccel; a keksz, a muffin és a brownie pedig 3-5 perccel hamarabb készülhet el.

Szín:

• Az édesítőszerek nem karamellizálódnak, ezért nem alakul ki a süteményeknél a megszokott, szép aranybarna szín. Ha viszont a tészta tetejét kevés vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, elősegíthetjük a barnulást. Kakaó, kávé vagy fahéj hozzáadása is segíthet.

Tárolás:

• Mivel kiesik a cukor tartósító hatása, ezért 24 órán belül el kell fogyasztani, vagy becsomagolva, hűtőben kell tárolni az édesítőszerekkel készült élelmiszereket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!