Barátaikhoz vonatoztak

2023.11.06. 11:00

Ötéves a látásfogyatékosok és az aprócska falu, Csöde kapcsolata

Az egész napos eső és a viharos szél ígérete sem tartotta vissza a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének lelkes kis csapatát attól, hogy vonatra üljön és ellátogasson az aprócska zalai faluban élő barátaihoz. Velük tartottunk.

Fincza Zsuzsa

A zalaegerszegi vendégek és csödei vendéglátóik kis csapata a polgármesteri hivatal előtt

Fotó: Fincza Zsuzsa

– Immár ötéves a kapcsolatunk, köszönhetően Kincsesné Laczó Valinak, egyesületünk tagjának, aki az Együtt Csödéért Alapítvány elnökeként a falu vezetése nevében meghívta közösségünket egy kirándulásra, s az invitálást minden évben megismételték. Mi pedig örömmel jövünk, hiszen gyönyörű a vidék, s mindig szeretetteljes fogadtatásban van részünk. Tavaly nekünk is sikerült egy ünnepi rendezvényünkön vendégül látni őket, s tervezzük, hogy szervezünk egy közös szőlőhegyi pikniket is - így Choma Balázs, a látásfogyatékos egyesület elnöke.

Feketéné Fellner Marianna polgármester és Horváth Imréné, a látásfogyatékos egyesület legidősebb, 92 éves tagja
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az eső sajna igazolta a meteorológusok előrejelzését, de nem sikerült elrontania a kirándulók örömét. Még a vonatozás is élmény volt, a szóló motorkocsiban rajtunk kívül még ketten utaztak, a nyugati színvonalúra fejlesztett, akár 120 kilométer/órás sebességre alkalmas nemzetközi, villamosított fővonalon nem szokásuk késni a járatoknak, a kalauzok pedig az oda- és visszaúton is udvariasak és segítőkészek voltak. 

Sebők Gézáné Irénke (a képen balra) és Feketéné Fellner Marianna polgármester az ebédre készített töltött csirkecombot szervírozza
Fotó: Fincza Zsuzsa

A csödeiek ezúttal a cserépkályhákkal jól befűtött polgármesteri hivatalban fogadták a kissé megázott a csapatot. Az asztalokon pogácsa és egyéb ropogtatni való kellette magát, s egy nagy kosár frissensült sörkiflivel hamarosan megérkezett Bognárné Pintér Ági, a települési önkormányzat tagja is. Sebők Gézáné Irénke – a falu rendezvényeinek főszakácsa – vezényletével Feketéné Fellner Marianna polgármester és Kincsesné Laczó Valéria ezúttal is emlékezetes ebéddel vendégelte meg látásfogyatékos barátait.

"Terülj, terülj asztalkám!" a csödei polgármesteri hivatalban
Fotó: Fincza Zsuzsa

A göcseji, őrségi szeres jellegét még őrző, Alsó- és Felsőcsödéből álló 77 lakosú településen teljes a közmű, de nincs templom, az önkormányzatin kívül hivatal, bolt, kocsma vagy egyéb kereskedelmi és vendéglátóhely. A polgármester mégis elégedett, hiszen sikeresen pályáztak számtalan fejlesztésre: köztük faluház felújítására, temetők infrastruktúrájának rendbetételére, utak, hidak építésére, vízelvezető rendszer korszerűsítésére, eszközbeszerzésekre, traktorra, falugondnoki buszra kaptak támogatást. Számos rendezvényük mellett bekapcsolódnak a közeli zalalövői programokba is. Az idén két kisgyermek születésének örülhettek, de sajnos öten meghaltak, s ez régóta így van, a falu folyamatosan fogy és elöregszik.

Choma Balázs (bal oldalt) megköszönte a vendéglátást. A kép jobb oldalán állnak: Feketéné Fellner Marianna, Sebők Gézáné és Kincsesné Laczó Valéria
Fotó: Fincza Zsuzsa

– Megbecsüljük a baráti kapcsolatainkat, köztük első helyen szerepelnek a látásfogyatékosok. Több közös programunk van a környéken működő civil szervezetekkel, részt veszünk egymás rendezvényein - helyben is igyekszünk színessé tenni a közösségi életet – így Feketéné Fellner Marianna polgármester, aki amúgy tanult cukrász, így nem csoda, hogy Irénkével karöltve nagy sikerrel szerepelnek a vidék főzőversenyein.

A kiránduló csapat egy része a felsőjánosfai vasúti megállóhelyen
Fotó: Fincza Zsuzsa

Délutánra csillapodott, majd megállt az eső, sőt a nap is kisütött, de a túrázást rövidre kellett fogni, be kellett érni az Alsócsöde és a felsőjánosfai vasúti megálló közötti kilométeres sétával. S a vonat percnyi pontosan berobogott...

A túrázást rövidre kellett fogni...
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!