Csillagászattal kapcsolatos rendezvények Hegyhátsálon

2023.10.02. 13:08

Egy nyár a csillagos égbolt alatt

A Vas vármegye Zalához közel eső részén fekvő Hegyhátsal egyik legfőbb nevezetessége a csillagvizsgáló, mely gazdag nyári programot bonyolított le idén.

Varga Andor

Képünk a Hegyháti Csillagvizsgáló egy korábbi programján készült.

Fotó: HCSA

A történteket Hegyi Norbert, a létesítményt üzemeltető Hegyhátsáli Csillagvizsgáló alapítvány tagja foglalta össze. A győri Széchenyi egyetem tanársegédje - aki egyébként aktív a zalaegerszegi székhelyű Vega Csillagászati Egyesületben is - elmondta: a sorozat a körmendi kastély dísztermében kezdődött, a Múzeumok Éjszakája nyár eleji programjai keretében, amikor ő maga aktuális csillagászati érdekességekről beszélt, két amatőrcsillagász kollégája, Szőlősi József és Sahin-Tóth Csanád pedig távcsöveket mutattak be az érdeklődőknek. Az eszközöket használni ekkor sajnos nem tudták, a terveket ugyanis felülírta a csillagászok egyik legfőbb "ellensége", a felhős égbolt...

Aztán következtek az országos Csillagok Alatt programsorozat rendezvényei, melyekhez a hegyhátsáliak is csatlakoztak. Elsőként járdacsillagászattal várták az érdeklődőket Körmenden, ahol a legfőbb érdekessséget a felhőkből pár percre előbúvó Nap jelentette.

A következő, hegyhátsáli rendezvénynek két amatőrcsillagász előadásai adták a magvát: dr. Preczlik Gábor a falu feletti égbolt érdekességeiről, majd Sahin-Tóth Csanád a feketelyukak rejtélyeiről beszélt. Végül Horváth Tibor mutatta be a létesítményt az érdeklődőknek.

A következő alkalommal Hegyi Norbert következett, "Miért nem lapos a Föld?" című előadásával, melyben természetesen nem az okokat, hanem a bizonyítékokat sorolta fel. Ókori és modern módszerekkel is szemléltette, hogy a bolygó formája és egyéb tulajdonságai milyen egyszerűen meghatározhatók - alapvető matematikai ismereteken, illetve hétköznapi logikán kívül pedig nem kell más, hogy belássuk ezek igazát. Az esten közreműködött még Benkő Imre amatőrcsillagász, a Vega tagja, a rendezvényt pedig távcsöves bemutató (és hullócsillagok keresése) zárhatta, hiszen derült volt az esti égbolt.

A nyári sorozat utolsó fejezeteként Hegyi Norbert "Fel az űrbe" című előadása következett, mely magyar tudósok csillagászati tevékenységét, valamint a földönkívüli élettel kapcsolatos gondolatokat mutatta be. A rendezvény nagy pillanata volt, amikor az udvaron felállított egyik távcső segítségével mobiltelefonnal sikerült fényképet készíteni a Szaturnusz bolygóról.

A csillagászattal kapcsolatos rendezvények az őszi-téli hónapokban is folytatódnak Hegyhátsálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!