Régi bölcsességek

2023.08.19. 14:00

Mézes sör és macskagyökér? - nagyanyáink természetes módszerei álmatlanság ellen

Régen nem voltak altatók, elődeink gyógynövényeket és természetes házi praktikákat alkalmaztak, hogy megkönnyítsék az alvást. Érdemes olykor visszatekintenünk a régi bölcsességekre, mielőtt a gyógyszertárakba vezetne utunk…

Józsa Zsuzsa

Forrás: Illusztáció: pexels.com

Macskagyökér és citromfű teakeverék ellazít és oldja a feszültséget. A macskagyökér nyugtatóan hat a központi idegrendszerre és görcsoldó hatású, ősidők óta ismert gyógynövény. A tea összetétele 10 gramm macskagyökér és 10 g citromfű. Ebből két teáskanál keveréket ¼ liter vízzel leforráztak, majd leszűrték, naponta 2-3 csészével ittak, cukor nélkül.

A macskagyökér fürdőt is gyakran alkalmazták: 100 gramm macskagyökeret 1 liter vízzel forráztak le, amit leszűrtek. A folyadékot pedig a fürdővízhez öntötték.

Az ánizsmagot alaposan összerágva is jó altatószernek találták, és a mézes sört is gyakran alkalmazták: ez utóbbinál felmelegítettek ½ liter sört, és 1 evőkanál mézet tettek bele, amit lefekvés előtt ittak meg.

A szalmavirágfürdő, levendulafürdő és citromfüves fürdőnek is lazító, nyugtató hatást tulajdonítottak.
Forrás: pixabay.com

A mézes-édesköménytej is az elalvást segítette; ez esetben 2 teáskanál összetört édesköményt ¼ liter tejjel főztek fel, majd szitán átszűrték. Ha kihűlt, akkor adták hozzá a mézet, és elalvás előtt fél órával megitták.

 

Forrás: John Lust – Michael Tierra: a természetes gyógymódok bibliája

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!