Játék zöld(b)en, a hévízi pARTon

2023.08.07. 19:00

Különleges kiállítás nyílt a tó melletti véderdőben

Erdőtárlat nyílt a hévízi véderdőben. A több mint hatvan, festett és fotózott képen a természet ezer arca tűnik fel: madarak, növények, bogarak láthatók, szeptember végéig.

Péter B. Árpád

Az erdőtárlaton több mint 60 kép látható. A megnyitón Berta-Tóth Manuéla és Pálffy Tamás

Fotó: Péter B. Árpád

A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Erdei misztérium című sorozatával vesz részt a Veszprém-Balaton 2023 EKF-programban. A „Játék zöldben” alcímet viselő fürdővárosi rendezvényeknél a szervezők arra törekszenek, hogy olyan természetes terekben rendezzenek kulturális eseményeket, ahol összekapcsolódhat az ember, a természet és a művészet.

Ennek jegyében a Hévízi-tó mellett található északi véderdőben április és október között több alkalommal szerveznek mikrokoncerteket, gyermekelőadásokat és geobotanikai sétákat. Mindennek része a pART erdőtárlat is, amely a természetvédelmi terület élővilágát mutatja be.

– A több mint 60 képből összeválogatott kiállítás által, az erdőben sétálva ismerhetjük meg azokat a rejtett szépségeket, amik szabadszemmel általában nehezen láthatók, rejtve maradnak – fogalmazott a megnyitón Berta-Tóth Manuéla, a turisztikai nonprofit kft. marketingmenedzsere. – A fákra és fák közé feszített képeken csodás madarak, különleges növények, kisebb állatok, bogarak képei tűnnek fel.

Az alkotások jelentős része festmény, ezeket Zsoldos Márton természetillusztrátor, a fotókat pedig Búzás Előd és Sinka Gábor természetvédelmi őr készítette a Hévízi-tó közvetlen környezetében. Az eredeti tárlat kezdőpontja egy kapu, amelyen a kiállítás mottója áll: Nyiss a természetre!

Zsoldos Márton festményein a véderdő élővilága fedezhető fel. Ezen a képen egy sárgarigó dalol
Fotó: Péter B. Árpád

Pálffy Tamás, a szervező Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az Erdei misztérium programsorozat szervezésénél figyelembe vették a természetvédelemi, a fenntarthatósági és a zöld szempontokat is.

– Minden esemény a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot igyekszik hagyni, és valamennyi elemében arra törekszik, hogy úgy hozza egymáshoz közelebb az embereket, a natúrát és az átélhető kulturális élményeket, hogy azokkal csupán kis mértékben, de semmi esetre sem káros módon avatkozzunk a természet rendjébe.

Ennek jegyében a kiállításhoz újrahasznosított, a helyiek által felajánlott fa képkereteket, a rögzítéshez pedig cukorspárgát használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!