Vadregényes tájakon az amerikai vadonban

2023.07.20. 17:30

Alberti-Hamlet Nóra volt az első magyar, aki végigjárta a túraútvonalat

Nem mindennapi megpróbáltatásokról és élményekről számolt be Alberti-Hamlet Nóra a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a Kultúrák találkozása című rendezvényen. Az extrém túrázó tavaly kelt útra, hogy meghódítsa az amerikai vadont, tapasztalatait vetítettképes előadáson osztotta meg hallgatóságával.

Szakál Eszter

Az önfeledt, boldog mosoly jelzi, elérte a célját - a kép forrása: Alberti-Hamlet Nóra

Mi indít arra egy egyetemistát, hogy elinduljon az ismeretlenbe? Mint Nóra elmondta, 21 évesen a Honvédség kötelékébe tartozott, amikor egy 24 órás szolgálat alatt megnézte azt a filmet, melyben a főszereplő nő nekivág az amerikai vadonnak, rengeteg mindent átél, s közben megváltozik a magához és másokhoz való viszonya. A filmes élmény hatására született meg benne az elhatározás, hogy valami hasonlót szeretne csinálni. Leszerelése után elindult ugyanazon az útvonalon, hat hónapot töltött kint, nagyon élvezte, s úgy érezte, sokat kapott. Eldöntötte, ha egyetemi tanulmányai engedik, elmegy, és végigjárja a Continental Divide Trailt, ami a maga 5000 kilométerével Amerika leghosszabb túraútvonala. Kezdőpontja Új-Mexikó államban van, Colorado, Wyoming, Idaho és Montana államon át halad egészen a Waterton-tóig, ami már a kanadai határnál van. Tervét 2022-ben valóra váltotta. Beszámolt arról, milyen súlyú és tartalmú hátizsákkal közlekedett, hogyan élesedtek ki az érzékszervei, s tisztult a tudata. Új barátokra tett szert, megszilárdult az önbizalma, s hitt abban, hogy ezek után már bármire képes lehet. 

Nóra éppen a sátort építi - a kép forrása: Alberti-Hamlet Nóra

Fenséges és kietlen vidékeken, nemzeti parkokon keresztül gyalogolt, hátizsákkal, könnyen, olcsón és szabadon fedezte fel a világot. Nem titkolta, volt benne félsz, hiányzott a civilizáció biztosította kényelem, előfordult, hogy éhezett, szomjazott, és a monotonitást is nehezen tűrte. Utóbbi ellenszerét a hangoskönyvek hallgatásában találta meg. Közülük 80-at fogyasztott el a próbatétel során. Ő volt az első magyar, aki ezt a távot igazoltan teljesítette. Bár az utolsó hónapban nem volt biztos benne, hogy sérülése és kimerültsége miatt sikerül. A táj sok mindenért kárpótolta, és az emberektől is sok segítséget és kedvességet kapott. Ezek az élmények nyitottabbá, elfogadóbbá tették másokkal szemben. A benyomásokat később pszichológusként – hiszen annak tanul – biztosan tudja majd hasznosítani. 

Az úton néha csak állatokkal, például kecskékkel találkozott - A fotó forrása: Alberti-Hamlet Nóra

Nóra azt javasolta, ha valaki hasonló gondolatokat forgat a fejében, előbb rövidebb távon, például idehaza a Kéktúrán kezdje, hiszen egy 20-30 kilométeres szakasz is szemléletváltást hozhat. S hogy van-e újabb célpont a vándor bakancslistáján? Erre azt válaszolta, az egyetemi tanulmányai befolyásolják, mikor veheti nyakába ismét a világot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!