Kánikulában is tudatosan

2023.07.09. 09:30

A dietetikus szerint ezt kellene fogyasztanunk a nagy melegben

Józsa Zsuzsa

- A nyári tartós meleg megviselheti szervezetünket. Ilyenkor a szervezetnek az a feladat jut, hogy hűtse le a testet; ezt pedig az izzadással tudja megvalósítani. Ezért is nagyon fontos a megfelelő folyadék bevitel. Legalkalmasabb erre a víz, ásványvíz, vagy az ízesítetlen tea. Az is fontos, hogy ne legyen az italunk mindig olyan jéghideg; a szakértők többnyire a szobahőmérsékletű folyadék fogyasztását ajánlják. A cukros és az alkoholtartalmú italokat pedig mindenképp kerüljük el – mondta Gellén-Kiss Szilvi, zalaegerszegi dietetikus. 

Különösen figyeljünk a gyerekekre és az idősekre

- Ők kevésbé érzik a szomjúságot. Zöldség és gyümölcsleveket is adhatunk nekik 1-2 pohárral, a lényeg, hogy ügyeljünk a folyamatos vízpótlásukra. Egy felnőttnek általában két liter mennyiségű folyadékot kell fogyasztania egy nap, ez nagy melegben akár három, négy literre is felkúszhat. 

Természetesen nyáron mindenkinek jól esik egy kis jeges finomság, ilyenkor válasszuk a gyümölcsös fagyikat. Jó választás a sorbet, ami gyümölcsből és jégből készül. Aki nem érzékeny a tejre, az joghurtos, gyümölcsös változatát is kipróbálhatja. A legjobb, ha mi magunk készítjük el ezeket a nyalánkságokat, mivel így pontosan tudjuk, mi kerül bele.

Fontos, hogy mit és mennyit eszünk

- Lehetőleg többször együnk kevesebbet.  A zsíros, nagyon fűszeres ételeket kerüljük, az emésztésünket sokkal jobban megterheli, és ha többet kell emészteni, az több hőtermeléssel jár – tehát a szervezetnek többet kell vele dolgozni. 

A nyáron, hogy ne kelljen sokat a tűzhely mellett állni, ételekben válasszunk gyakrabban hazai halak közül. Grillezzük, pároljuk őket, hiszen pillanatok alatt elkészülnek és könnyen emészthetőek. A zöldségek ilyenkor is a legjobb barátaink, tele vannak vitaminokkal és a kalória tartalmuk is alacsony, fogyasszuk őket a lehető leggyakrabban. Egy 2012-es kutatás szerint az uborka a legjobb hőségben fogyasztandó zöldség.

Az ételeket mindig rakjuk hűtőbe

– A nagy meleg kedvez a kártékony baktériumok elszaporodásának, ezért a romlást megakadályozva az élelmiszereket tároljuk hűtőben. Ez éppúgy igaz a főtt ételekre, mint a zöldségre, gyümölcsre. A hűtő pedig mindig 5 fok alatti hőmérsékletet mutasson - javasolja a dietetikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!