2023.06.24. 08:00
A hisztamin intolerancia tünetei és terápiája
A hisztamin egy jelátvivő anyag, ami jelen van az idegrendszerben, az endokrin rendszerben és a védekezőrendszerben is.
- A hisztamin intolerancia olyan állapot, amikor a megbomlik az egyensúly a hisztamin bevitel és a hisztamin lebontás között. Ennek oka DAO-enzim csökkent aktivitása, így az élelmiszerekkel bevitt hisztamin felszaporodik a vérben és ez okozza a különböző tüneteket.
Tünetei általánosak, mivel a hisztamin receptorai ez egész testben megtalálhatóak. Lehetnek gyomor-bélrendszeri panaszok, mint a hasi puffadás, teltségérzet, hasmenés, székrekedés. Sokaknál keringési vagy idegrendszeri tünetek is megnyilvánulhatnak: erős szívdobogásérzés, szapora pulzus, szédülés, fejfájás, migrén; de bőrkiütések és légszomj is szerepelhet a listán.
Terápiája alacsony hisztamin tartalmú étrend. Ez esetben kerülni kell a fermentált élelmiszereket, főleg a kolbász és sonka féléket, hosszan érlelt sajtokat és borokat. A halak is kerülendők, nem egységes a megítélése és a különböző gyártás technológiák miatt változó lehet a hisztamin, illetve egyéb biogén amin tartamuk.
A friss húsok és zöldségek adják a gerincét az étrendnek
- Frissen a halak is szerepelhetnek az étlapon. A bor és általában az alkohol ront a hisztamin intolerancián. A gyümölcsök és a zöldségek alacsony hisztamin tartalmúak, egy spanyol összefoglaló kutatás alapján a hosszú tárolás (legalább 2 hét) során azonban keletkezhet bennük is hisztamin.
Fontos, hogy a diéta több részből áll, az elején egy megszorító szakasszal kezdőik, amit utána fokozatosan kell kibővíteni ez egyéni érzékenység alapján.
A vitamin pótlás itt is segíthet, hogy a helyzet hamarabb rendeződjön. Fogyasszunk C-vitamint és B komplexet. Egyéb javaslatok még a DAO enzim pótlása, valamint az antihisztaminok adása, de ezek szedését mindig beszéljük meg a kezelő orvosunkkal - tanácsolja Gellén-Kiss Szilvia dietetikus.