Szakmai nap

2023.06.04. 11:00

A gyöngyösneccel ismerkedtek meg a népművészek Nagykanizsán

A Thúry György Múzeum a Zala Megyei Népművészeti Egyesülettel karöltve szombaton szakmai napot rendezett a Fő utcai intézményben. A „Minél cifrább, annál szebb” című időszaki kiállítás apropóján találkoztak a szakemberek.

Benedek Bálint

A kézműves foglalkozás egyik pillanata, a kiegészítő tervezéseknél a szakemberek odafigyelnek a gyöngyösnecc helyes technikájának elsajátítására

Fotó: Szakony Attila

Devecz Zsuzsa, az egyesület elnöke elmondta: második alkalommal hirdették meg A hagyományból divatot elnevelésű pályázatukat, melynek célja, hogy a történelmi Zala vármegye népművészeti kultúráját összegyűjtsék és újragondolva akár öltözékek készüljenek a motívumkincsekből. A szakmai programjukban ezúttal a gyöngyösnecc kiállítás megtekintése szerepelt. A tárlat kurátorával, Gyanó Szilviával évek óta kitűnő kapcsolatot ápolnak, ezért elérkezettnek látták az időt arra, hogy jobban megismerkedjenek ezzel a fajta irányzattal.

Fotó: Szakony Attila

– A gyöngyösnecc nem más, mint egy gyöngyökkel kirakott konty – mondta Gyanó Szilvia. – Hármas rétegződést viseltek egykor az asszonyok: egy fehér főkötő, azon második rétegként gyöngyökkel kirakott főkötő került és azon egy fejkendőt is hordtak.

A szakmai program rendkívül hasznos volt, hiszen a népművészek együtt sokat tanulhattak. Sőt találkozhattak olyan zalakomári asszonyokkal, aki az apró technikai fogásokat is részletesen megmutatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!