Józsalak

2023.03.02. 10:30

Helytörténeti túrát szerveztek Dobriban

Az egykor a faluhoz tartozó, évtizedek óta nem lakott józsalaki településrészt újra felfedező helytörténeti túrára hívták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén az önkormányzat szervezésében.

Korosa Titanilla

A túra résztvevői a kőkeresztnél

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Lógár Zoltán, Dobri polgármestere elmondta, a falubeliek közül többen emlékeznek még Józsalakra, de a fiatalabb közt akadnak olyanok, akik nem jártak ott és talán nem is hallottak a helyről, pedig hozzátartozik Dobri múltjához. Az utóbbi időben igény merült fel a helyiek részéről, hogy szervezett kirándulás keretében keressék fel az egykor az erdők közt megbújó falut. 

Józsalak Dobri és a szomszédos Tormafölde közt feküdt. A kis falu két részből állt egykoron, magából Józsalakból, ahol 15, Balogmezőn pedig 8 ház állt, egy-egy épületben több család is meghúzta magát. A Dobri helytörténetét összefoglaló kötetből kiderül, hogy a település a 19. század végén már lakott volt, majd elnéptelenedett kis időre, de az 1900-as évek első felében újra benépesült, mert olcsón lehetett földhöz jutni. Az emlékezet szerint nevének eredete egy Józsa nevű földbirtokoshoz köthető, ő vette meg a birtokot. Ezután alakítottak ki parcellákat, házhelyeket az ott földhöz jutók, hogy gazdálkodjanak. Az 1960-as évek elején még 127 lakója volt Józsalaknak 23 házzal. A kulturális élet is élénk volt, bálokat tartottak, színdarabokat adtak elő. Évente két alkalommal érkezett a plébános misét tartani, húsvétkor és karácsonykor, heti misére pedig a közeli Vörcsökre jártak át - derült ki az idősebbek elbeszéléseiből. A falut erdő vette körül, infrastruktúra nem volt kiépítve, az ott élők valóban egymásra voltak utalva.

A temetőben hagyott koszorúk jelzik, hogy az egykor itt élők vagy hozzátartozóik felkeresik még a helyet
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A nők számára az erdészet csemetekertet hozott létre, a férfiak többségében Lovásziban, az olajiparban dolgoztak a múlt század derekán. A gyerekek innen Dobriba vagy Tormaföldére jártak iskolába. Az intézmények nem voltak közel, egyórás sétát jelentett reggel és délután az oda jutás, majd jó időben már kerékpárral tették meg az utat. A szövetkezet és az erdészet segítette a falurész, de a téeszesítés alatt egyre inkább leépült, nem engedte a tanács a víz és a villany bevezetését - tudtuk meg -, nem volt bolt sem, elzárták a fejlődéstől Józsalakot. A településről egyre többen költöztek el főként a környékbeli falvakba, majd a területet, birtokokat átvette az erdészet. Az utolsó lakó az 1970-es évek elején egyedül élt még ott két esztendőt, majd beköltözött Dobriba.

Ennyi maradt a kútból
Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Közel 4 kilométer az út Józsalakra. A természet már visszavette a helyet, de megtalálhatók még a házak alapjai, a kút, és meglepően jó állapotban áll egy kőkereszt. A legjelentősebb emlék a temető, az utolsó temetés 1967-ben volt, ám több síremlék is ellenáll az idő múlásának, többen ma is látogatják elhunyt elődjeik sírját. A Dobri és Tormafölde közötti közúton is van utalás a falura, az egyik buszmegállóhely őrzi Józsalak nevét. 

- Szeretnénk megőrizni a hely emlékét, tervezzük, hogy a kőkeresztet megújítjuk, kijavítjuk az alapzatot, kitakarítjuk a helyet és elhelyezünk egy információs táblát, hogy azon a helyen állt egykor a Józsalak nevű falu - jelezte Lógár Zoltán. - A túráról is sokan érdeklődtek, többen olyanok, akiknek van ide kötődésük, úgyhogy igény szerint megismételjük, és ahogy most is, összekötjük egy kis vendéglátással, borkóstolóval, szalonnasütéssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!