Pannónia Pálinkakultúra Egyesület

2023.02.17. 12:00

Nagydíjat nyert a kajszibarack-pálinka

Az év első megmérettetésén, a XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Ongán remekeltek a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai. A legjobban Szász Gábor szerepelt, akinek kajszibarack-pálinkája nagydíjat nyert.

Benedek Bálint

Az érmesek és kategóriagyőztesek, balról: Kovács Károly, Rácz Zoltán, Gazdag Attila, Tóth István és Pintér Gergely. A képről hiányzik: Szász Gábor, Kardos Ferenc és Szabadics Attila

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A külföldi nevezőkkel színesített viadalra 153 településről összesen 1763 mintával regisztráltak, melyből mindössze 201 ital volt hibás tétel. Ezeket 27 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte. A debreceni ünnepélyes díjátadón a kereskedelemben kapható minták közül 31 nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 38 kategóriagyőztest hirdettek.

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület tagjai ismét kitettek magukért, hiszen hét kategóriában a legjobbnak járó elismerést érdemelték ki. Ez annyit jelent, hogy például 150 szilvapálinkából a legjobbat díjazzák. Mindenkit felülmúlt Szász Gábor, aki nagydíjat zsebelhetett be egy kiválóan elkészített Orange Red fajtájú kajszibarack-pálinkával.

- Büszke vagyok a csapatomra, tesszük a dolgunkat, profi módon főzzük a pálinkákat és a fejlődésre is nyitottak vagyunk – értékelt Gazdag Attila, az egyesület elnöke. – A díjeső bizonyítja azt, hogy mindannyian jó úton járunk. Közel járunk a csúcsteljesítményhez, de még mindig van mit tanulni, vagyis „elszállni” nincs okunk. Minden részvétel kitűnő tréning, hiszen ilyenkor derül ki, hogy az általunk jónak gondolt tétel a szakértő testület szerint is azon a szinten van, ahová mi soroljuk. Azt érdemes tudni, hogy ezek a főleg tavalyi főzésű italok az idővel változnak, érnek, másképp mutatják magukat a kóstolásnál.

Gazdag Attila szerint ma már az ország élvonalába tartoznak. Egyesületi szinten pedig joggal mondhatják, hogy professzionális szinten űzik a házi pálinkafőzést.

Eredmények. Szász Gábor. A legjobb magán- és bérfőzetett pálinka: Orange Red kajszibarack. Arany: Orange Red, magyar kajszi I., magyar kajszi II. Ezüst: Jázmin szőlő, Gloster alma, magyar kajszi III, érlelt szilva, Red Topáz I., Starking alma, Újfehértói fürtös meggy. Bronz: Bereczki birs, lepotica szilva, Gála alma, Mutsu alma, Red Topaz II. Pintér Gergely. Kategóriagyőztes: Kormin szőlő-Lepotica szilva, Kormin szőlő. Arany: Kormin szőlő-Lepotica szilva vegyes, Kormin szőlő, Savignon Blanc-Ottonel muskotály törköly, vilmoskörte. Ezüst: Irsai Olivér szőlő-vilmoskörte vegyes, szilva, meggy, kajszibarack. Bronz: Irsai Olivér szőlő. Kardos Ferenc. Kategóriagyőztes: fekete ribizli. Arany: fekete ribizli, Ottonel muskotály. Ezüst: Orange Red kajszibarack. Bronz: szirén szőlő. Kovács Károly. Kategóriagyőztes: Kormin törköly. Arany: Kormin törköly. Ezüst: Red Chief alma, Nektár törköly, Szirén szőlő. Gazdag Attila. Kategóriagyőztes: Muskotály cuveé. Arany: Muskotály cuvée borpárlat, érlelt Rizlingszilványi borpárlat, Debreceni bőtermő meggy, Katalin cseresznye, Rizlingszilványi seprő, Kajszi-szőlő vegyes. Ezüst: Szirén szőlő, Ottonel muskotály szőlő. Tóth István. Kategóriagyőztes: Érlelt kabar aszútörköly. Arany: Orange Red kajszibarack, fekete noah törköly. érlelt szilva, érlelt kabar aszútrököly, prince mixed (Szirén szőlő-piros vilmoskörte), kabar aszútörköly. Ezüst: Szirén szőlő, Szirén törköly, Irsai Olivér szőlő, fekete noah szőlő, ágyas fekete noah szőlő, érlelt törköly, ágyas Penyigei szilva, érlelt Penyigei szilva, szilva, sárgabarack, Red Topáz alma, Zalai kabar aszútörköly (2019), Zalai kabar aszútörköly (2022). Bronz: Tramini törköly, Szirén borpárlat, Szirén szőlő, Újfehértói meggy, áfonya, fekete ribizli, Black Sweet Dream (fekete noah-fekete berkenye-fekete ribizli), édes bogyós négyes, Cabernet Dorsa szőlő, Cserszegifűszeres szőlő, nektár törköly, sárga muskotály törköly. Szabadics Attila. Arany: Merlot törköly, érlelt alma. Ezüst: Gála alma, fekete szeder, Jonagold alma, Lepotica szilva. Bronz: Meteor meggy, Cserszegi fűszeres, Redhaven őszibarack. Rácz Zoltán. Arany: füge. Ezüst: Pink Lady alma, Blufree szilva. Bronz: madárberkenye, Újfehértói fürtös meggy, kajszibarack.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!