Gehilio's Garage

2023.02.23. 16:00

Igazi ereklye: íme egy farmotoros, léghűtéses Zaporozsec

A Zaporozsec gépkocsikkal sokan találkozhattak, akik a kilencvenes évek előtt már vezettek. A többség azonban eléggé megosztó emlékeket idéz fel a szó hallatán. Az egyik legkevésbé becsült autó volt ugyanis a rendszerváltás előtti érában. Alacsony presztízse ellenére akadnak ma is Magyarországon olyan fanatikusok, akik életben tartják a márka emlékét.

Zaol.hu

Előtérben a Zaporozsec, háttérben a BMW

Forrás: Kovács Bálint

Ezt a tábort erősíti a keszthelyi Kovács Bálint is, akit a Gehilio's Garage YouTube csatornáján láthattunk már számos régi gépet tesztelni, most azonban saját Zaporozsecét mutatta meg, ami több szempontból különleges. Bálint megosztotta, hogy a kocsi tíz évvel ezelőtti vásárlásának pillanatában azt sem tudta, hogy milyen autó a Zaporozsec.

Kovács Bálint testvérével két Zaporozsece előtt
Forrás: Kovács Bálint

Éppen ezért szeretné népszerűsíteni a fiatalok körében, akiknek nem volt szerencséje megismerkedni a típussal korábban, de most megtehetik. A gépkedvelő embereknek sok ritkaságot rejt egy Zaporozsec: például léghűtéses V4-es motorját, amit ráadásul hátul hord, vagy akár benzinkályháját, ami olyan meleget adott, hogy télen is pólóban lehetett vezetni az autót. 

"Korábban több Zapim volt, szám szerint négy, a képen csak három látszik, de a hátsó kettő az 966-os típus, amiből összesen négy darab van itthon (ebből kettő évekig nálam volt)" - írja Kovács Bálint
Forrás: Kovács Bálint

Bálint biztosította a nézőket arról is, hogy a Zaporozsecével idén sok találkozón lehet majd megismerkedni személyesen is, hiszen a teljes motorgenerálon átesett gép most már magabiztosan vág neki egy hosszabb útnak is. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!