Székelyföldi út

2023.01.16. 19:00

Székelyföldi körút, avagy a jó példát nem szégyen tanulni

A somogyi kistelepülés, Iharos polgármestere, Horváth Győző nemrég hatnapos székelyföldi útra indult egy kaposvári barátjával az erdélyi Sepsiszentgyörgyre. A településvezető Iharos székelyföldi kapcsolatait kívánta szorosabbra fűzni, akár önkormányzatok közötti testvértelepülési, akár civil szervezeti vagy adott esetben egyházi vonalon.

Benedek Bálint

Horváth Győző Jancsó Áron bélafalvi tanácsos, és Páll Endre kézdiszentkereszti polgármester társaságában a bélafalvi Tuzson Jánosról elnevezett iskola előtt.

- Első napunkon az Erdővidéket vettük célba, ahol a Barót központú vidék egyetlen tiszta római katolikus településére, Miklósvárra látogattunk - mesélte. - Itt Szőcs Sándor tanácsos, Benedek Huszár János baróti polgármester, Lőrincz Barnabás plébános és Berszán Lórand egyházi elöljáró fogadott minket. Élvezhettük a székely vendégszeretet, amiből mi, somogyiak is tanulhatnánk, majd a település nevezetességeit tekintettük meg. Ez a hely jelenleg Székelyföld legrégebbi írásosan említett települése, 811 éves. 

Bélafalva Művelődési ház
 

A faluban összetartó közösséggel találkoztunk, és számos értéket láthattunk. Az egyik épület a község névadója, Szent Miklós tiszteletére szentelt római katolikus templom, mely azon a helyen épült fel, ahol a falu korábbi, középkori eredetű Szent Miklós erődtemploma állt. Kiemelt értéke még a késő reneszánsz és klasszicista elemeket is tartalmazó Kálnoky kastély, melyben múzeum található. A Kálnoky család a kastély mellett több vendégházat működtet. A település középületei és közterületei rendezettek, a plébániától a művelődési házon át a közös óvoda- és iskolaépületig. A miklósváriakkal jó, már-már testvértelepülési kapcsolat alakult ki, azóta már Iharosan is jártak.

Kálnoky kastély

Horváth Győző hozzátette: Székelyföld tájegységei közül Kézdiszék volt a következő állomás. Itt is sok jó szándékú, kedves emberrel találkoztak, akik önzetlenül kalauzolták őket a vidéken. Páll Endre kézdiszentkereszti polgármester, Jancsó Áron bélafalvai tanácsos, valamint Fejér Csaba jó barátjuk Kézdivásárhelyről. Kézdiszentkereszt a községközpont, a kisebb lélekszámú Iharos nagyságú Bélafalva pedig a társtelepülés.

Kéziszentkereszt Községháza

- Az úgynevezett kézdiszéki "szentföld" települései közé tartoznak, mely nevet azért kapták, mert a jellemzően protestáns többségű kovásznai területen ezek és néhány más település amolyan katolikus szigetet képeznek - folytatta. - Kézdiszentkereszt polgármesteri hivatala gyönyörű, rendezett környezetben található, a település nevét a Szentkereszt titulusú római katolikus templomról kapta. Összességében, mint a Székelyföld legtöbb községe, tiszta, rendezett képet mutat, látszik, hogy dolgos, rendszerető emberek lakják, ahogy a társtelepülést, Bélafalvát is. 

A képen Tóth István útitársa és Páll Endre Kézdiszentkereszti polgármester 
Szőcs Sándor miklósvári tanácsossal

 Az óvodának és iskolának közös otthont adó épület a község szülöttjéről, Tuzson Jánosról, a 1848-as szabadságharc őrnagyáról kapta a nevét. Tuzsont Jánost a lakosság mindmáig nagy becsben tartja. A falu rendezettségét tükrözi a megújult művelődési ház épülete. Jó hangulatban telt az ott tartózkodásunk, és sok kitűnő kapcsolattal gazdagodtunk, melyekről hamarosan újra beszámolok.

Templom Bélafalván


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!