Egészség a konyhából

2023.01.22. 18:00

A dietetikus válaszol: ilyen a szívbarát étkezés

Magyarországon a halálozások 49 %-át a szív- és érrendszeri betegségek okozzák. Sokat tehetünk mi is szívünk egészségéért, főleg, ami a táplálkozásunkat illeti.

JZS

Forrás: pexels.com

- A szívbetegség kialakulását több rizikó faktor is befolyásolja - kezdte Gellén - Kiss Szilvia dietetikus. Ilyen többek között a dohányzás, hasi elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszintek vagy a szénhidrát - anyagcsere zavara. Sokat tehetünk magunkért étrendünk helyes kialakításával. 

Zöldség, gyümölcs fogyasztásának növelése 

- A napi ajánlott mennyiség 600-800 g. Ezt sokszor lehet hallani egészségügyi szakemberektől, már szinte unalmas, de tegyük fel magunknak a kérdést, vajon mi okból mondják ennyiszer? A benne lévő ásványi anyagok (K, Mg, Ca), vitaminok (C, A, K, B vitaminok), fitonutriensek (antioxidánsok, flavonoidok, karotinoidok, glükozilátok) teszik értékessé számunkra a zöldségeket. Ezek az anyagok adják az enzimek, hormonok biológiailag aktív részéhez az építőköveket (kofaktort), ők védenek a szabadgyökök ellen, segítenek a koleszterinszint helyreállításában. Napi rendszeres fogyasztásuk javítja az érbelhártya állapotát.

Rostok fogyasztása 

- Csökkenti a koszorúérbetegségek kockázatát. A rostok is növényi eredetű táplálékokban találhatók meg, már ebből is következik, hogy jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. Szívbarát étkezésnél főleg koleszterinszint csökkentő hatását emeljük ki. 

Cukor és fehér liszt kerülése

- A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek kerülése is rendkívül fontos, valamint a fehér liszttel készült ételeket is hagyjuk a boltok polcain. Mi a baj a cukorral? Megemeli a vércukorszintet, ami elősegíti az érelmeszesedést.

Zsiradékok okos összeválogatása 

- Kiemelten fontos az omega 3 zsírsavak rendszeres fogyasztása. Ilyen például a tengeri hal, de itthon a busa és pisztráng is tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Növényeik közül a repce, lenmag, zöld színű zöldségeket (brokkoli, spenót, sóska, kelbimbó) kell kiemelni a sorból. Milyen hatása van? A koleszterinszint összetételét jó irányba befolyásolja, gyulladás csökkentő hatása az érbelhártyát erősíti.

Alkohol mérsékelt fogyasztása

- Az alkohol, ha nem is a teljes tilalma, de mérsékelt fogyasztása ajánlott. Az alkohol szintén a vérzsírszintet emeli, ami az erek elmeszesedésének kedvez.

Csak mértékkel fogyasszunk alkoholt, vagy teljesen mondjunk le róla. 
Forrás: pexels.com

A sózásra is figyeljünk

- Túlzott bevitele megváltoztatja a szervezet víztereit, ezáltal megemeli a vérnyomást, ami hosszútávon megterheli a szívet; főleg, ha az érrendszerünknek már odacsaptunk zsírban és cukorban gazdag étkezéssel.

Napi rendszeres mozgás 

- Ez legalább 30-60 perc legyen. Mozgásformát mindenki saját ízlésének megfelelőt válaszon, illetve kérdezze meg kezelő orvosát, mit javasol. De a séta szinte minden esetben megfelelő lehet - javasolja a dietetikus. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!