Igazi öröm a határtalansággal és a gyökértelenséggel szemben

2022.12.13. 15:50

Advent üzenete: Krisztus minden nap eljön hozzád

Az advent arról szól, hogy megjelent Isten üdvözítő kegyelme – emlékeztetett Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész, aki Hévíz koszorúján Fisli Istvánnal, az emberi erőforrások bizottságának elnökével, Keszthelyen pedig Manninger Jenő polgármesterrel közösen lobbantotta lángra az öröm gyertyáját.

Péter B. Árpád

Keszthelyen, a Magyarok Nagyasszonya-plébániateplomban Honthegyi Zsolt és Manninger Jenő lobbantotta lángra az öröm gyertyáját

Fotó: Belovári András

„Vadászoknak prémből, erdészeknek fakorongokból, kislányoknak unikornissal vagy egérkirálykisasszonnyal, kisfiúknak versenyautóval. A gyertya pedig lehet például manósün, vagy éppen kávéscsésze alakú. A variációk száma megszámlálhatatlan, az emberi kreativitás határtalan” – mondta a ma kapható adventi koszorúk kapcsán Honthegyi Zsolt, majd leszögezte: ezeket látva szembesülhetünk a határtalansággal és a gyökértelenséggel, azzal, hogy napjainkban sok ember fejében számtalan esetben határtalanul és háttértelenül mosódnak egybe vallási szokások, egyházi jelképek, ettől pedig olyanná válnak, mint az ördögszekérnek nevezett gyökértelen növény, amely a szélben ide-oda gurul.

Ez a négy hét különleges csodákat rejtő lelki utazás, fogalmazott Honthegyi Zsolt Keszthelyen, mögötte a Helikon Kórus
Fotós: Belovári András

– Mert mi az advent üzenete a kultúránkban? – tette fel a kérdést az evangélikus lelkész. – Egyszerűen fogalmazva ez: vásárolj! Itt az év vége, jutalmazd meg magadat és azt, akit szeretsz. Törődj magaddal oly módon, hogy veszel, költesz, megengedsz magadnak dolgokat. Még van idő karácsonyig, fejezd be, amit tudsz gyorsan, még dolgozz, vásárolj, aztán pedig majd pihenhetsz, mert megérdemled az ünnepi rohanás után. De valóban erről szól az advent?

Honthegyi Zsolt úgy folytatta: az Ige szerint arról, megjelent Isten üdvözítő kegyelme: emberré lett és hozzánk jött. Nem egy újabb termékről van szó, hanem az igazi világosságról, a reménységről, amelynek köszönhetően az élet útja elérhető, befogadható akkor is, ha fel nem fogható teljesen. A lelkész leszögezte, Krisztust várjuk, aki valóban visszatér, és dicsősége betölti majd az egész földet, eltörölve minden gyászszenvedést, fájdalmat és hiányt.

A gyertyagyújtásra megtelt a keszthelyi Fő téri templom
Fotós: Belovári András

– Minden nap eljön hozzád, újra és újra megérint a közelsége, mégis ez a négy hét különleges csodákat rejtő lelki utazás, indulj hát el, nyíljon ki előtted a bizalom tágas tere, találj rá hited mély kútjára! –biztatta hallgatóságát mindkét városban az evangélikus lelkész. – Adasson számodra ebből az adventi időben benső figyelem és fegyelem, érzékenység és igazi megértés, vágyakozás fényre s reményre, és szavakon túli tiszta csönd.

A harmadik adventi vasárnapon Hévízen az Illyés Gyula Általános Iskola diákjai, Keszthelyen pedig a Helikon Kórus tagjai adtak ünnepi műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!