Kertvetélkedő

2022.11.24. 11:30

Országos első díjat nyert egy gutorföldei konyhakert

Idén is jutott a településre országos első díj a Magyarország legszebb konyhakertjei vetélkedőn, ez alkalommal normál kategóriában Varga Tibornét díjazták.

Korosa Titanilla

Balról Varga Tiborné kezében az országos díjat jelző bronz plakettel, mellette Fercsák Lászlóné

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A helyi kertművelők a kezdetektől részesei a vetélkedőnek és többen nyertek el országos elsőséget. Az elmúlt években rekordszámú, több mint száz gazda csatlakozott Gutorföldéről a felhíváshoz. Közben csökkent a létszám, papírforma szerint 85-en maradtak, ennyi kertet jártak be és dokumentáltak a koordinátorok idén. 

- Minden évben két kertbejárást tartunk, idén az első kör után 12 kertet választottunk, őket kerestük fel a második körben, közülük került ki az a három, akiket felterjesztettünk az országos díjra - magyarázta Fercsák Lászlóné, Életmű-díjas kertművelő, helyi koordinátor. - A három legszebb végül normál kategóriában Varga Tiborné és Domján Istvánné kertje lett, előbbi nyert országos díjat, míg mini kategóriában a Mátai család kertjét neveztük. Mindannyian már évek óta résztvevői a vetélkedőnek és szeretnénk évről évre azokat előtérbe helyezni, akiknek szép a kertjük, de még nem kaptak érte elismerést. 

A legszebb konyhakertek program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzék, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljék, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között.

Varga Tiborné konyhakertje az idei szélsőséges időjárási viszonyok között is szép volt, mértani pontossággal jelöli ki az ágyásokat és tökéletesen lehet követni a változásokat, betartja a vetésforgót, nem használ permetszert, inkább növénytársításokkal védi a zöldségeket a kártevőktől. Környezettudatosan dolgozik, gondos és egészségtudatos életmódot folytat. Gutorföldei otthonában 1987 óta műveli a kertjét szorgalmasan, melyben mindent megtermel, amire a családnak szüksége van. Nagyon örült a díjnak, nem számított az elismerésre.

Az alábbi kategóriákban várták a balkonok, kertek jelentkezését:

1. Balkon – Erkélyen kialakított
2. Mini – 50 m2 alatt
3. Normál – 50 m2 felett
4. Zártkert 1. – Zöldséges
5. Zártkert 2. – Gyümölcsös
6. Zártkert 3. – Vegyes
7. Közösségi – óvodák, iskolák, csoportok

Visszatérve az időjárásra Fercsák Lászlóné hozzátette, hogy az idei év is hozott kihívást. A szárazság miatt ültetés után alig fejlődtek a növények a kertekben, az öntözés csak életben tartotta őket. 

- Két és fél hónapig nem volt igazán eső, későn lehetett kipalántolni, majd június közepén esett annyi, hogy mintha beázott volna a föld, utána aztán elindultak a kerti növények, majd többször is esett, miután meg gyomlálni és kapálni kellett - mondta. - A kertek augusztusra lettek a legszebbek. A paradicsom, a tökfélék, a bab, a borsó a második vetésből, illetve a burgonya jók lettek, a gyökérzöldség, káposzta, karfiol már kevésbé, és a hagyma is szép, de nem eltárolható. A gyümölcsökkel volt gond, ám végül lehetett betakarítani almát, cseresznyét és meggyet is.

A konyhakert növényállománya nagyrészt zöldségfélékből, de ezeken kívül fűszernövényekből, néhány gyümölcsfából, egynyári virágokból áll, de nem hiányozhat belőle egy szőlőlugas, egy-két szőlősor, vagy egy falra felfutó csemegeszőlő-tőke sem. És ez nem igényel költséges beruházást, hanem csupán körültekintő tervezést és idejében, gondosan elvégzett munkát - írja Bálint gazda.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!