Új trendek hódítanak

2022.04.18. 07:00

Szakértő: sokan összekötik a prevenciót és a wellnesst

A világjárvány több területen is rákényszerített bennünket arra, hogy változtassunk életvitelünkön, és jobban figyeljünk az egészségünkre. Egyrészt több figyelmet fordítunk immunrendszerünk erősítésére, másrészt alternatív, otthon is alkalmazható megoldásokat kellett találnunk például a testmozgásra vagy a szépségápolásban.

Péter B. Árpád

A jövőben felértékelődik a fizikai és a mentális egészség, amit a munkáltatók is támogatnak

Forrás: Carbona

A hévízi NaturMed Hotel Carbona összeállítása az új wellnesstrendeket vette számba. Az írás szerint előtérbe kerül az állapotfelmérés és a prevenció összekötése a wellnesszel, illetve a távmunka és a bezártság okozta mentális betegségek miatt a munkáltatók is érzékenyebbek lesznek munkavállalóik egészségére, és szívesebben adhatnak pluszjuttatásként wellnesslehetőséget. 
 

Az immunrendszerünk erősítésében alapvető szerepe van az egészséges táplálkozásnak, hiszen általa beállíthatjuk ideális testsúlyunkat, fokozhatjuk állóképességünket, fogalmaz a sajtóanyag, amely szerint idén a hidegen préselt zöldség- és gyümölcslevek reneszánszát fogjuk látni. Ezek rendszeres fogyasztása immár kevésbé kapcsolódik a szezonális léböjtkúrához, annál inkább az immunrendszer erősítését szolgálja. 
 

Fizikai és mentális egészségünk megőrzésének másik kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Becslések szerint az emberek egyharmada eleve kialvatlanságban szenved, az elmúlt egy-két évben pedig azt láthattuk, hogy a pandémia és a poszt-Covid-szindróma következtében az alvászavar és az álmatlanság általános tünetté vált, ezért idén egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk majd az alváshigiéniára – olvasható az elemzésben. 
 

Az elmúlt időszak a testmozgás terén is változásokat hozott. Hónapokra szorultunk a négy fal közé, és nem volt mód edzőterembe járni vagy csoportos órákon részt venni. Ennek eredményeként egyrészt hamar felfutott az online órák és oktatóvideók népszerűsége, másrészt jóval többen kezdtek el a szabadban edzeni, ahol nem kellett tartani az érintkezéstől. 
 

A szakértő szerint a test­edzés online változata idén is népszerű marad, illetve miután több figyelmet fordítunk a testi és mentális egészség megőrzésére – amihez a mozgás elengedhetetlen –, a nagy intenzitású edzések helyett a finomabb, minden korosztály számára élvezhető, gyakorolható testedzés kerül fókuszba. Ilyen többek között a nyújtógyakorlat, a jóga vagy a természetjárás. 
 

Idén várhatóan többen kötik majd össze a pihenést, a kikapcsolódást és wellnesst az orvosi állapotfelméréssel és a megelőzéssel. Ennek egyik oka, hogy a pandémia miatt sokan nem jutottak el különböző rutinvizsgálatokra, ezzel párhuzamosan ugyanakkor újból beindult a belföldi turizmus, megnyitottak a gyógy- és wellnesshotelek, ahol a prevenciós és rehabilitációs csomagajánlatok része az orvosi állapotfelmérés is. 
 

Mindez nemcsak azoknak lehet vonzó, akik szeretnének képbe kerülni saját fizikai és mentális egészségükkel, hanem azoknak is, akik poszt-Covid-szindrómával küzdenek. Nekik ugyanis néhány akkreditált gyógyszállóban már lehetőségük van részt venni olyan, szakemberek által összeállított rehabilitációs programban, amely az állapotfelmérést követően egyéni kezeléssorozattal igyekszik enyhíteni vagy felszámolni a fizikai, mentális és kognitív zavarokat – emlékeztet az összefoglaló. 
 

Évek óta látható, hogy egyre inkább teret hódít az otthoni szépségápolás, és egyre több cég dob piacra olyan szépségtechnológiai terméket, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos fokig saját magunk kozmetikusa legyünk. Ezt a trendet erősítette fel a világjárvány, hiszen a szépségipari szolgáltatások korlátozásával megnőtt az igény az otthon is alkalmazható szépségtechnológiai eszközökre. 
 

Idén ezért egyre keresettebbek lesznek többek között a LED-fényterápiás arcmaszkok, a különböző, mikroáramos technológiával működő eszközök és az olyan innovatív megoldások, amelyeket akár otthon is lehet használni például arcfeszesítésre. 
 

Az összeállításban az is olvasható: természetesen a munka világában is nyomot hagyott a pandémia, ezért sokan távmunkában dolgoznak továbbra is, és ezt igyekeznek a családi élettel is összehangolni. Mindez sokaknak igazi kihívást jelentett, annál is inkább, mert nem mindenki szeret otthon dolgozni vagy egyszerűen bezárva lenni saját lakásába. Éppen ezért 2022-ben felértékelődik a munkavállalók mentális egészsége: egyre fontosabbá válhatnak az akár online formában tartott mentálhigiénés tréningek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!