Élményteli horgászatot biztosít

2022.03.09. 13:00

Lezajlott az első haltelepítés Nován

Az Erdőalja Horgász Egyesület megkezdte a haltelepítést azon a közel két hektáros vízfelületű tavon, amit az önkormányzat alakíttatott ki a hobbisport kedvelői részére a göcseji településen. Első körben több mint egy mázsa pontyot tettek a vízbe.

Gyuricza Ferenc

Németh József polgármester és Kovács Zsolt, az Erdőalja Horgász Egyesület titkára egy-egy ponttyal

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Nován ugyanis korábban az a faramuci helyzet állt fenn, hogy horgászegyesülettel rendelkezett a település, ám olyan, bárki számára elérhető horgásztava, ahol a szenvedélyüknek hódolhattak volna a pecások, eddig nem volt a községnek. Ezért döntött évekkel ezelőtt az önkormányzat úgy, hogy létrehoz egy horgászatra is alkalmas vízfelületet. A beruházás tavaly nyáron fejeződött be, majd az önkormányzat 30 év időtartamra haszonbérletbe adta az egyesületnek a területet – mondta lapunknak Németh József polgármester, hozzátéve, hogy a halasítás már a civil szervezet feladata volt. A telepítés több ütemben zajlik, első körben pontyokat tettek a vízbe.

 

A telepítést mind a település vezetősége, mind az egyesület tagsága részéről élénk érdeklődés kísérte. Németh József úgy fogalmazott, újabb fontos lépést tettek annak érdekében, hogy a helyi és környékbeli pecások számára megteremtsék az élményteli horgászat lehetőségét. 

 

– Valóban ez az első halasítás, s szakértőkkel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy egyelőre csak békés nemes halat telepítünk – folytatta Czigány Béla, az Erdőalja Horgász Egyesület elnöke. – Első körben tíz mázsa körüli mennyiséget szerettünk volna a tóba tenni, ezt a cél teljesíteni is tudtuk, hiszen a lehalászáskor pontosan 1020 kilogrammot mutatott a mérleg. A halak egy része II., a többi III. nyaras, vagyis az engedélyek kiadását követően már foghatóak lesznek, de akad köztük néhány jóval nagyobb, öt kilogramm körüli példány is. 

 

Az egyesület már a tavasz folyamán szeretné folytatni a telepítést, további pontyokkal, köztük néhány kapitális méretű példánnyal, de apróhalat is bőven tennének a vízbe. A későbbiekben pedig ragadozókkal bővítenék az állományt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!